Underworlds - Liz King Budapestre érkezik

Egyetlen alkalommal látható Budapesten a kortárs európai táncművészet egyik legismertebb alkotójának előadása.

Liz King Underworlds című munkája, melyben a Bécsi Konzervatórium négy frissen végzett növendéke lép fel, április 15-én tekinthető meg a Bethlen téri Színházban.

 

tancosno

 

Liz King nagy múltú, Európa szerte jól ismert táncművész és koreográfus. A londoni Royal Ballet-ban végzett, Európa több társulatában táncolt.1982-ben megalapította a Tanztheater Wien-t. Később művészeti vezetője volt a Heidelberg Balettnek és a bécsi Volksopernek is. Hosszú táncos pályafutása során több alkalommal dolgozott magyar táncosokkal, többek között Lőrincz Katalinnal és Dobi Andrással.

 

2005 óta részleges visszavonulásként Pinkafőn, a magyar határtól mintegy 30 km-re kortárs táncművészeti stúdiót működtet, D.ID – dance-identity néven. A stúdió az évek során fontos központja lett nem csak az osztrák, de a régió, így Magyarország fiatal, tehetséges táncosainak. Több hazai vagy hazai kötődésű alkotásnak is otthont adott. Az eldugott burgenlandi faluban dolgozott például Zambryczki Ádám, Szitás Balázs, Csuzi Márton is. A Liz King által szervezett Burgenland Tanztage-n többek között Fehér Ferenc előadásai is láthatóak voltak.

 

Liz King és a D.ID öt éve működik együtt a Pro Progressione csapatával. Közös programjaikon eddig mintegy 30 magyar táncművész és zenész lépett fel. 2014-ben minden költségtérítés nélkül dolgozott együtt a nagykanizsai Swans Tánciskolával, az általa betanított koreográfiát Ausztriában is bemutatták.

 

Az Underworlds Liz King és a Dancer Development Project alkotása, melyben négy fiatal táncos, frissen kikerülvén a Bécsi Konzervatóriumból, a tánc és a színház különböző regisztereinek és szintjeinek bejárására kapott lehetőséget. Az alkotási folyamat a koreográfusi instrukcióknak való alárendeltség és a saját intuíciók összhangba hozására épült. Így egyfajta kritikai diskurzusba is bekapcsolódnak a táncosok, törekedve annak a nézők felé történő interpretációjára is. A darab egy normálisnak tűnő világ titkos vágyaiba enged betekintést. 

 

 

Táncosok: Katharina Illnar, Piri Katalin, Katharina Senk, Agata Wierzba
Koreográfus: Liz King

Pro Progressione produkció

 

süti beállítások módosítása