Don Giovanni – Gemza Péter rendezése Debrecenben

Mozart Don Giovanni című operáját mutatja be április 9-én a Csokonai Színház Medveczky Ádám vezényletével, a főszerepben Haja Zsolttal. A rendező Gemza Péter, a teátrum művészeti vezetője.

Ajánló a darab elé:

 

A mitikus Don Juan, ez az összetett színházi és operakarakter, kimeríthetetlen forrás minden alkotónak. A Don Giovanni kétségkívül az operairodalom egyik legzseniálisabb darabja, és a Mozart-életmű három, Da Pontéval írt műve közül a legsötétebb, legszélsőségesebb, de egyben a legtökéletesebb is. Mi alakította ezt az archetipikus karaktert, mi tette azzá, aki? Hogyan is értelmezhető az emberen kívülről jövő büntetés? Ilyen, az élet legmélyéig hasító kérdésekhez kerülünk közelebb ezzel a zseniális művel.

 

A Csokonai Színház ezzel az operával szerepel az Erkel Színház operafesztiválján. A Primavera15 a legnagyobb vidéki és határon túli magyar színházak zenés produkcióit látja vendégül. Az idei Primavera érdekessége, hogy két társulat ugyanazt az operát viszi el a fővárosba: április 23-án a Csokonai Színház társulata mutatja be a Don Giovannit, majd 26-án ugyancsak Mozart klasszikusa lesz látható a Pécsi Nemzeti Színház társulatának előadásában, Gulyás Dénes rendezésében.

 Haja Zsolt 15 02 19k

A címszereplő Haja Zsolt (forrás: Csokonai Színház)

 

Részlet Deák Tamás Don Juan című regény-torzójából:

 

 „Bűneimet nem kellett elmémben előre kitervelnem, elkövetésük lehetősége magától adódott, helyzetekből, melyekben − emberek között létesülvén − mindig megvan a bűn meredek esélye: a zuhanásé az alantasság mélyébe. Elszánásaimat azonban ki kellett tervelnem, mert nem önkéntelen kívánság ébresztett a helyzetben lappangó esélyre, hanem a borzadály. A borzadály, melynek taszító lendületét akarattal fordítottam a visszájára, kényszerítvén, hogy vonzássá legyen. Mert célom, a bűn felé nem sodorhatott a borzadály, csak a belőle kicsikart mesterséges vonzás; csak a vágy remegő óceáni fodrain lebegve, holdfény-hideg testemen gerjesztett hagymázos hevülettel juthattam el a lét homályából kicsillanó alakokig, hogy véghezvigyem általuk a rosszat.

 

Ó, hányszor éltem, hányszor zuhantam?

 

Ahányszor erőt vettem a helyzetekből szederjesen felrémlő iszonyon a bűntől, hogy fogadalmamra ébredve vonzássá idomítsam − igazi vonzássá, mely mihelyt létrejött, egyszeri elszánás után már nem kényszeredetten: részeg örömmel sodort célom felé, feledtetvén, hogy elváltoztatott borzadályból támadt.”

 

premier Don-Giovanni web

 

Mozart:

Don Giovanni

 

Szövegét írta: Lorenzo Da Ponte

Magyar szöveg: Harsányi Zsolt

Vezényel: Medveczky Ádám

 

Don Gonzalo de Ulloa, kormányzó - Wagner Lajos

Donna Anna, a leánya - Rendes Ágnes

Don Giovanni - Haja Zsolt

Don Ottavio, Donna Anna vőlegénye - Gippert Béla

Donna Elvira - Szolnoki Apollónia

Leporello, Don Giovanni szolgája - Cseh Antal

Masetto, parasztlegény - Cser Péter

Zerlina, Masetto menyasszonya - Benedekffy Katalin

 

Közreműködik a Csokonai Színház Énekkara és a Kodály Filharmonikusok

Karigazgató: Gyülvészi Péter

Korrepetitorok: Szentai Cecília, Özdemir Basak Dílara, Kunsági István

Ügyelő: Szabó Krisztián

Súgó: Dihen Viktória

Rendezőasszisztens: Bakai Barbara

Vetítés: Csillám András, Jóvér Csaba

Jelmeztervező: Ondraschek Péter

Díszlettervező: Orbázi Zoltán, Gemza Péter

Rendező: Gemza Péter

 

Bemutató időpontja: 2015. április 09.

 

Az előadás megtekintése 16 éven aluli nézőknek nem ajánlott.

 

süti beállítások módosítása