Tavaszi Fesztivál - Johan Botha ugrik be Radames szerepébe

A neves dél-afrikai-osztrák tenor, Johan Botha ugrik be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon bemutatott Aida Radames szerepébe Fabio Sartori betegsége miatt - közölték a fesztivál szervezői szerdán.

Mohácsi János első operarendezését a miskolci nyári előbemutató után április 4-én, nagyszombaton láthatta először az Erkel Színház közönsége. Fabio Sartori olasz tenor a BTF keretében tartott április 10-i és 14-i előadáson lépett volna fel Radames szerepében, ezeken helyettesíti Johan Botha.

 

botha


Az 1965-ben Dél-Afrikában született, ma már osztrák állampolgársággal is bíró Botha a nemzetközi áttörést a Pillangókisasszony Pinkertonjaként érte el a párizsi Opéra Bastille 1993-as produkciójában. Később ugyanebben a szerepben debütált a milánói Scalában is.


Családjával 1996 óta Bécsben él, művészi otthona ettől kezdve a Bécsi Állami Operaház lett, ahol végigénekelte az operairodalom legfontosabb tenorszerepeit. 2003-ban a Staatsoper addigi legfiatalabb osztrák kamaraénekesének nevezték ki.


Bécs mellett a világ számos más jelentős operaszínpadán is énekel, rendszeres vendége a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a londoni Covent Gardennek, Berlin, Hamburg, München és Párizs operaházainak.


A New York-i Metropolitanben 1997-ben debütált, azóta számos operában, köztük az Aidában is fellépett itt. A magyar közönség is a Metropolitan-közvetítéseken találkozhatott eddig vele, többek között Renée Fleming partnereként az Otello címszerepében.


Az Erkel Színház április 10-i és 14-i Aida-előadásain Johan Botha mellett olyan hazai kiválóságok lesznek hallhatók, mint Kovács István, Gál Erika, Boross Csilla, Palerdi András, Fokanov Anatolij, Vörös Szilvia és Boncsér Gergely. Az opera karmestere Kesselyák Gergely.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása