Bécsben és Belgiumban a Hinoki 2.0

A Trafóban április 9-én és 10-én látható Hinoki 2.0 bekerült az egyik legrangosabb táncfesztivál, a bécsi ImPulsTanz 8:tension programjába.

 

Két este játsszák az előadást, a fellépők pedig lehetőséget kaptak arra is, hogy egy kéthetes rezidenciaprogramon képezzék magukat. Mindezt a Danceweben, ami az ImPusTanz-cal párhuzamosan futó professzionális workshop fesztivál. A produkció nemzetközi meghívásainak sora folytatódik novemberben, ugyanis a francia-belga Next Festivalt idén a Hinoki 2.0 nyitja majd meg.

 

hinoki 02 domolky daniel

Fotó: Dömölky Dániel

 

Az előadás első verzióját, a Hinokit tavaly októberben mutatták be a Trafóban, amit azóta átdolgozott a koreográfus. Mészáros Máté a darab első változatában fizikalitás és a mozgás nyelvére fordított le egyetemes, megválaszolhatatlan kérdéseket, ösztönöket és érzéseket: a rombolás igényét, az újrakezdés lehetőségeit, az elmúlást és a gyászt, a magányt és a kétségbeesést.

 

Az újjászületett Hinoki 2.0-ában fekete polifoam törmelék borítja a színpadot, holdbéli táj veszi körül a táncosokat. A táncosok harcolnak vele, eltemetik benne egymást, vagy romantikus táncukkal varázsolják el a nézőt. A szereplőgárda pedig nem akármilyen, a koreográfus választása olyan táncosokra esett, akik külföldön is folytattak tanulmányokat, dolgoztak, itthon kevéssé megszokott mozgásnyelvet is beszélnek. Az első verzió hazánkban is nagy szakmai figyelemnek örvendett.


A bécsi ImPulsTanz a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi kortárstánc és performansz fesztiválja. Egy öthetes programsorozat, amelyre a világ minden tájáról profi táncosok és koreográfusok érkeznek produkcióikkal. Az 8:tension a fesztivál alprogramja, amiben a fiatal koreográfusok előadásai kerülhetnek be. Idén július 16. és augusztus 16. között tekintheti meg a közönség a kortárstánc krémjét az ImPulsTanzon.


A frankofón régióban megrendezett Next Festivalon minden ősszel nemzetközi tánc- és színházi produkciókat mutatnak be. Tavaly olyan alkotók szerepeltek itt, mint például Mundruczó Kornél és a Proton Színház, Jefta Van Dinther, Benjamin Verdonck, Chris Harring, Lisbeth Gruwez vagy Philippe Quesne. Az idei program még készül, azonban egy már biztos: a Hinoki 2.0 nyitja majd meg a fesztivált.

 

Forrás: Trafó

 

 

süti beállítások módosítása