Négyzetgyök - Táncos magány a váci színházban

Április 10-én a fiatal szlovák szerző, Michaela Zakutanska Négyzetgyök című művének ősbemutatóját láthatja a közönség a Váci Dunakanyar Színházban.

 

A Váci Dunakanyar Színház ajánlója:

 

„A fergeteges humorú és sziporkázó nyelvezetű előadás egy egészen új oldalról mutatja be a fiatalok állandó problémáját, a felnőtté válást. Az egyszerre bizonytalan és reményekkel teli életszakaszt a történet egyetlen éjszaka izgalmas és zűrzavaros eseményeibe sűríti. A bravúros szituációkkal átszőtt előadás éles társadalombírálat és személyes problémák metszete egyben, amelynek hősei remény és kilátástalanság, boldogság és kétségbeesés, tervek és csalódások között vergődnek. Az átmulatott éjszaka végére pedig csak egy kérdés marad, hogy e küzdelmes világban megtalálják-e a fiatalok a boldogságukhoz vezető utat.”

 

thn Negyzet

 

A Váci Dunakanyar Színház idei évadának négy saját bemutatója a Nemzeti Színház együttműködésével valósul meg. A színdarabok a Visegrádi Négyek országainak egy-egy nemzeti szerzőjétől kerültek kiválasztásra. Három bemutató után április 10-én a fiatal szlovák szerző, Michaela Zakutanska Négyzetgyök című művének ősbemutatóját láthatja a közönség. 

 

A szövegkönyv Forgács Miklós magyar és Margareta Cvečková angol fordítása alapján készült, amelyet Deés Enikő dramaturg munkája gazdagít.

A próbák két helyszínen, a Nemzeti Színházban, valamint a Váci Dunakanyar Színházban zajlanak, a Nemzeti Színház rendezőgyakornoka, Tömő György vezetésével. Ez a próbafolyamat egy igazi kreatív műhely, ahol a rendező szabadságot ad a színészeknek, ötleteiket pedig rendezői koncepciójához és az általa megálmodott különleges látványvilághoz igazítja.

 

"A képregény kis kockákra osztottsága segít nekünk abban, hogy azt a bezártságot, amiben a karakterek tépelődnek, ábrázolni tudjuk. Ugyanakkor részemről ez egy művészi kísérlet is arra vonatkozóan, hogy a színházban a kép és a szöveg hogyan tud együtt működni. Ha képregényt olvasol, akkor a kép és a mellette olvasható szöveg együtt ad egy egészet. Ezt az élményt szeretnénk behozni vizuálisan. Azt keressük, hogy miként tud az írott szöveg, a drámai anyag, a színpadi kép, a színészi játék egységet alkotni ebben a képregényes világban" - nyilatkozta a rendező.

 

negyzetgyok2

 

"Az előadás címe Négyzetgyök, ám ettől nem kell megijedni, nem oldunk meg matekpéldákat a színpadon. Fiatalokról szól, akik saját életüket próbálják valamilyen módon megoldani, ami huszonévesen legalább olyan bonyolultnak tűnik, mint egy matematikai feladat" - mondta Szabó Erika, az előadás egyik főszereplője.


A mű olyan témákat érint, mint a továbbtanulás és a diploma megszerzése, a magyarországi helyzet, a külföldre való kivándorlás, valamint az igaz társ megtalálása, a belső harmónia meglelése.

 

A főbb szerepekben Pataki Szilvia, a József Attila Színház társulatának tagja, Szabó Erika és Janka Barnabás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója, valamint a többek között a kassai Thália Színházban játszó Havasi Péter látható. Az előadásban szerepet kaptak továbbá Fehérvári Fruzsina és Smál Gábor, a váci Fónay -HUMÁNIA- Társulat tagjai, a Váci Dunakanyar Színház munkatársai is.

 

Az előadáshoz egy váci kötődésű zenekar, a Revue Live teremt igazi koncerthangulatot. A zenekar saját repertoárját játssza, ám felcsendülnek majd jól ismert dallamok és filmzenék is.

 

A darab további érdekessége, hogy a színészek öltözetét a Guess fiatalos stílusa, valamint egy magyar design találmány, Bódi Eszter divattervező nevével fémjelzett márka, a BodiEs teszi izgalmassá, amely egy tetszőlegesen variálható kiegészítő. Könnyedén átalakítható szoknyából boleróvá, mellényből sállá, fejkendővé vagy akár ruhává.


"Nagy előny az is, hogy a multisál használata annyira egyszerű és praktikus, hogy az öltözésekhez nem szükséges a színészeknek a takarásba kimenni. Az átalakulás ráadásul látványos is, így egy divatbemutató jelenet is helyet kapott az előadásban" – mesélte a tervező.

 

negyzetgyok

 

 

Michaela Zakutanská:

Négyzetgyök 
Zenés, táncos magány két részben

 

Szereplők:
Szabó Erika
Pataki Szilvia
Janka Barnabás
Havasi Péter
Fehérvári Fruzsina
Smál-Szilaj Gábor

 

Zene: Sivó Dániel - Revue Live
Design koncepció: BodiEs – Bódi Eszter
Ruha és cipő: GUESS és BodiEs
Mozgás: Resetár Dániel
Díszlet: Dián Bernadett, Radványi Anna
Dramaturg: Deés Enikő
Rendező: Tömő György

 

Bemutató: 2015. április 10. 19 óra


További előadások:
2015. május 9. 19 óra
2015. június 23. 18 óra

(V4 Fesztivál és Színházi Találkozó 2015)

 

Forrás: Váci Dunakanyar Színház

 

 

süti beállítások módosítása