"Sikerült világhírű színházakat elhozni" - Vidnyánszky Attila az idei MITEM-ről

A II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón olyan rendezők jelennek meg, mint Matthias Langhoff, Luk Perceval, Jan Bosse, Toni Servillo, Anatolij Vasziljev, Eugenio Barba és Emma Dante.

Az április 14. és 28. között megvalósuló II. MITEM-en 13 ország 20 előadását láthatja a közönség a budapesti Nemzeti Színházban.

 

"Nagyon büszke vagyok az idei évre, pár napon belül olyan rendezők lesznek jelen, szólalnak meg a találkozón, mint Matthias Langhoff, Anatolij Vasziljev és Eugenio Barba" - emelte ki Vidnyánszky Attila.

 

Mint mondta, az idei találkozó programja még színesebb, még gazdagabb a tavalyinál. "Sikerült legendás, világhírű színházakat újra elhozni, most már nyugatról is" - mondta, hozzátéve, hogy a válogatás kezdeti alapelvei nem változtak, az idén is sokféle formanyelv jelenik meg a MITEM-en.

 

vid

Vidnyánszky Attila (forrás: fidelio.hu)

 

A találkozóra Spanyolországból, Franciaországból, Svájcból, Németországból, Olaszországból, Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Dániából, Macedóniából, Ausztriából és Lengyelországból érkeznek társulatok.

 

Vidnyánszky Attila felidézte: a tavalyi MITEM-en török és iraki színház is részt vett egy-egy izgalmas produkcióval, az idén pedig az új Macedón Nemzeti Színházat ismerhetik meg a nézők. A teátrum a fesztiválon Az örök ház című, Szkopjéban az új színház 2013-as megnyitóján bemutatott produkciójával szerepel.

 

"Nagyon ajánlom az előadást, mert rá fogunk csodálkozni, hogy milyen színházi kultúrával bíró országok azok, amelyekről nem tudunk semmit" - mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: a MITEM koncepciója szerint minden évben bemutatnak egy-két produkciót olyan országokból, ahonnan még nem láthatott előadást a magyar közönség.

"Nagyon izgalmas kalandra számíthat az, aki nemcsak egy előadást néz meg, hanem végigköveti a MITEM programját" - mondta az igazgató.

 

 

Kiemelte: a szakmai programok középpontjában a világ színházművészetének egyik meghatározó alakja, Vszevolod Mejerhold áll. A találkozó idején konferenciát és mesterkurzust is tartanak, amelynek témája Mejerhold munkássága, színházi modellje, újításai lesznek.

 

Emellett konferenciát rendeznek Nemzeti színházak a 21. században címmel, a folyamatosan napirenden lévő szakmai témát, a nemzeti színház szerepét, a nemzeti kultúrák lehetőségeit vizsgálva a Burgtheater, a Macedón Nemzeti Színház és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetőjének részvételével.

 

Vidnyánszky Attila elmondta: az eladásokat már tavaly is sokan nézték a szakmából. "A sok egymásnak feszülést felülírta a szakmai kíváncsiság" - fogalmazott, hozzátéve: a szakmai programokon tavaly még kevesebben voltak, de abban bízik, hogy az idei év ebből a szempontból is áttörés lesz.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása