Az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból - Közlemény

A társulat döntése értelmében az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból - közölték a Színház.hu-val. Mohácsi János rendezését, e föld befogad avagy számodra hely, illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet játszani fogják a 15. POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

Az előzményekről:

 

A kritikusok céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a POSZT zsűrijébe, ám személyét a szakmai tulajdonos (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) indoklás nélkül elutasította. Herczog Noémi, Jászay Tamás, Koltai Tamás és Tompa Andrea kritikusok bojkottot hirdettek. A Kritikusok Céhe pedig kilépett a Magyar Színházi Társaságból.

 

A Magyar Színházi Társaság úgy fogalmazott: amióta a POSZT létezik, a társaság mindig ügyelt arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljon bele, azonban a tulajdonosi körbe való belépése óta - mint más kérdésben - a zsűri összeállításánál is egyeztetniük kell a Teátrumi Társasággal. A Kritikus Céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta. Az idén ez nem így történt. Arról, hogy Csáki Judit személyével a másik színházi szervezetnek milyen problémája volt, őket kell megkérdezni - olvasható a Színházi Társaság közleményében.

 

"A POSZT zsűrijét a fesztivál két szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság kéri fel. Ahogy a korábbi években, ebben az évben is egyetértésben tette ezt meg, ahogy a válogatók személyeiben is mindig megegyezett. Biztosak vagyunk abban, hogy a zsűri ezúttal is kiváló munkát fog végezni. A POSZT tulajdonosain nincs és nem is volt semmiféle, így politikai nyomás sem" - közölte a Teátrumi Társaság a Magyar Narancs-csal.

 

Orkeny csoportkep 2014-15-1 

 

AZ ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ KÖZLEMÉNYE:

 

Nem értünk egyet azzal, hogy a 2015. évi POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért Kritikus Céh delegáltját, és nem értünk egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette.

 

Különösen szíven üt bennünket, hogy világossá vált, a háttérben a személyekről szóló alkudozás, a szakmai szervezetek ajánlásainak negligálása évek óta bevett gyakorlat, és ezt mindkét Társaság természetesnek tartja.

 

Tiltakozásul az Örkény István Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból. 

 

A 2015. évi POSZT-tal kapcsolatban felállt az a helyzet, hogy nyugodt lélekkel sem részt venni, sem kimaradni nem lehet. Mert nemcsak azért van felelősségünk, hogy a legfontosabb magyarországi színházi seregszemle tisztességesen működjön, de felelősséggel tartozunk a pécsi színházi közönség felé is.

 

A POSZT műsora a technikai egyeztetés hetei után mára összeállt, a jegyárusítás napokon belül megkezdődik. Ezért meghívott előadásainkkal fellépünk a pécsi közönség előtt, de a versenyben nem veszünk részt, és bejelentjük, hogy a jövőben esetleges beválogatásunk esetén sem kívánunk szerepelni a fesztiválon, mindaddig, amíg annak viszonyai nem válnak átláthatóvá és egyértelművé.

 

Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről.

 

Az Örkény István Színház társulata

 

 

Színház.hu

 

A POSZT versenyprogramjába beválogatott Felülről az ibolyát és A heilbronni Katica c. előadások rendezői, azaz Boross Martin (STEREO Akt) és Kovács D. Dániel (Szputnyik Hajózási Társaság) közleményben értesítették a Színház.hu-t arról, hogy az Örkény Színházhoz hasonlóan, nem kívánnak részt venni a versenyprogramban. Erről itt olvashat.

 

 

süti beállítások módosítása