Angela Lansbury-t is díjazták a londoni Olivier-gálán

Pillantás a hídról című Arthur Miller-előadás és a The Kinksről, egy hatvanas évekbeli brit rockbandáról szóló musical kapta a legtöbb trófeát vasárnap a Laurence Olivier-díjak átadásán Londonban, a Királyi Operaházban.

A legnagyobb ovációt a 89 esztendős dáma, Angela Lansbury aratta, aki a legjobb női mellékszereplő elismerését vette át Noel Coward Blithe Spirit című vígjátékában nyújtott játékáért.

 

bridge


"Határtalanul hálás vagyok, hogy ezt a babát a kezemben tarthatom. Fogalmatok sincs, mennyire" - fogalmazott Lansbury, aki korábban tiszteletbeli Oscar-díjban is részesült, öt Tony-díjjal jutalmazták művészetét. A színésznő, aki a negyvenes években kezdte színpadi pályafutását hozzáfűzte: "a színház az élet, és hála istennek még benne vagyok".


A Sunny Afternoon, a hatvanas évekbeli rockbanda, a The Kinks történetét feldolgozó musical négy Olivier-díjat kapott, köztük a legjobb musicalét. Emellett a Ray és Dave Davies zenész testvérpárost megszemélyesítő John Dagleish és George Maguire szintén díjazott lett. A darab zenéjét szerző Ray Davies munkájáért vehetett át Olivier-díjat.


A Pillantás a hídról felújításáért a belga rendező, Ivo van Hove kapott díjat. Mark Strongot, a főszereplőt a legjobb színészként köszöntötték a tekintélyes brit színházi díjak átadásán.


A legjobb új darabnak járó elismerést Mike Bartlett King Charles III. című színműve kapta, amelyben katasztrofális következményekkel jár, hogy Károly herceg kerül a trónra. 


"Köszönöm Önöknek és a királyi családnak is, hogy nem csuktak le minket felségsértésért" - mondta Bartlett a díjat átvéve.

 

A legjobb színésznő díját Penelope Wilton nyerte el a náci korszakban játszódó Taken at Midnight című drámában nyújtott játékáért.    


Az 1976-ban alapított Laurence Olivier-díjjal évente a Londonban műsorra tűzött színműveket, musicaleket, táncműveket és operákat jutalmazzák. A legtöbb kategóriában színházi szakemberekből és színházba járókból álló panel dönt a díjakról.

 

süti beállítások módosítása