Pintér Béla a Katonában rendez - Minden eddiginél több nézőt vonzanak

A Katona József Színházban az elmúlt négy évben a nézők száma közel felével, a jegybevétel 60%-kal nőtt, és egyre több fiatal választja a Katonát.

 

 

Április végén mutatják be a Katonában Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében. A Máté Gábor és Kulka János főszereplésével készülő produkció különlegessége, hogy a drámairodalom egyik legnagyobb ívű művének két részét valóban két részben, két estén láthatják majd az érdeklődők. A produkció a Katona életében az eddigi legheroikusabb vállalkozás mind művészileg, mind működésileg. A színház idei utolsó bemutatója pedig május 16-án a Cukor Kreml lesz, amely Vlagyimir Szorokin műve alapján fest meghökkentő antiutópiát egy elképzelt Oroszországról.

 

katonak

 

A színházi évad utolsó negyedéhez közeledve Máté Gábor, a Katona igazgatója elmondta: az ősz óta tartó évadban folytatódott a Katona nézőszámának elmúlt években mért emelkedése: a 2011-ben jegyzett közel 82 ezer látogató 2013-ra – a Katona történetében először – meghaladta a 100 ezret, tavaly pedig 116 ezerre ugrott a számuk. Ezzel párhuzamosan növekedett a jegybevétel is, amely négy év alatt közel 60 százalékkal nőtt, így 2014-ben meghaladta a 284 millió forintot. A színház látogatottsága – azaz a nézőszám és az évadban az összes előadásra kalkulált helyek aránya – a sok esetben a nagy érdeklődésre tekintettel kiadott pótjegyek számának következtében az elmúlt három évben 103-105% között mozgott, ami nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló teljesítmény egy művészszínháztól.

 

– Az elmúlt években a Katona egyik legfontosabb törekvése az volt, hogy az eredeti értékei, céljai megtartása mellett belülről ismét megújuljon, s megmutassa a fiatalabb korosztálynak: a színház egy izgalmas, élő műfaj, ami nekik is szól – mondta Máté Gábor. Az igazgató szerint ezt nem csak a repertoár összetétele tükrözi, de komoly erőforrásokat szánnak a Katonában négy éve működő ifjúsági drámapedagógiai programra is. Ez mára a Katona életének fontos részévé vált: évente több ezer középiskolás kerül kapcsolatba a programmal, melynek fejlesztésével önálló csapat foglalkozik.

 

Kommunikációban a fiatalok megszólítását szolgálta a nagy sikerű, többszörös díjnyertes Gifszínház-kampány, amelyet az internet Oscarjának tartott Webby Awards döntősei közé is beválasztották,  idén pedig a Kártyázz nálunk!-akció, amellyel egyetemisták és főiskolások számára próbálják elérhetőbbé tenni a színházi előadásokat. – Nyilvánvalóan szeretnénk elérni azt, hogy a színház mint műfaj és mint a közösségi élmény egy formája a fiatalok előtt is kedvelt legyen. Emellett cél egy olyan generáció „kinevelése”, amely érzékeny és nyitott a világra, gondolkodik, véleményt alkot – tette hozzá a Katona igazgatója, aki szerint bár még csak elindultak ezen az úton, esténként a nézőtéren végignézve egyértelműen érzékelhető a változás.

 

– A repertoár összeállításának legfontosabb pillére, hogy minél több olyan előadás legyen műsoron, amely a korunkra közvetlenül reagál, valóban arról a világról szól, amiben élünk – mondja Máté. Ennek jeleként a Katonában számos kortárs magyar alapanyagot dolgoztak fel (többek közt: Rükverc, Illaberek, Ahol a farkas is jó, Cigányok és Anamnesis) és külföldi kortárs szerzők művei is markánsan jelen vannak (Mártírok, Abigail bulija, Cukor Kreml, A két Korea újraegyesítése). Az igazgató mind művészi szempontból, mind társadalmi vonatkozását tekintve különösen izgalmas vállalkozásnak tartja a Vörös című produkciót, amelyet a szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közösen hoztak létre, és az idei évad végéig az előadás Szabadkán és Budapesten is látható.

 

Máté Gábor elmondta: a következő évadban is az eddigi koncepció mentén haladnak tovább, néhány újítással. Fontosnak tartja a független színházi szcénával való, mindkét fél számára megtermékenyítő együttműködést, így amellett, hogy rendszeresen fogadnak be ilyen típusú vendégelőadásokat, közös munkára is törekszenek a független művészekkel: ennek jegyében dolgozott nemrég a Katonában Bodó Viktor, rendez most Schilling Árpád, a jövő évadban pedig Pintér Béla folytatja a sort.

 

süti beállítások módosítása