"Wodehouse olyan az angoloknak, mint nekünk Rejtő Jenő" – Agyeldobás a Madáchban!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, április 18-án mutatják be a Madách Színházban az Agyeldobás című darabot, melyet P. G. Wodehouse művei alapján írtak a Goodale fivérek. Az előadás rendezője Szente Vajk.

agyeldobas

 

A Madách ajánlója:

 

A vígjáték eredeti címe Jeeves and Wooster, szerzői pedig a Goodale fivérek, akik P. G. Wodehouse, a fanyar, abszurd angol humor nagymestere művei alapján írták meg darabjukat.

 

A mű főhőseivel mindig történik valami: Bertie, azaz Bertram Wilbeforce Wooster az angol arisztokrácia meglehetősen kétbalkezes példánya. Csakis annak köszönheti, hogy nem csinál tökéletes idiótát magából, hogy van egy inasa, aki mindent tud, mindenkit ismer, elegáns és csak akkor beszél, ha kell. Jeeves szintén tudna miről mesélni: ezüst holmi alattomos elrablásáról, rémisztő menyasszonyjelöltekről, tarajos gőtékről, sőt egy zsarolásra felettébb alkalmas jegyzetfüzetről is...

 

Bertie szerepében Nagy Sándor áll színpadra, Jeeves-t Magyar Attila és Simon Kornél alakítja, Seppingst Szerednyey Béla kelti életre.

 

 

Három mindenre elszánt férfi az Agyeldobásban:

 

 

 

A rendező, Szente Vajk elárulta, hogy régóta foglalkoztatja a kérdés: hogy lehetne Wodehouse művéből színdarabot összehozni.


"Amikor meghallottuk, hogy Londonban bemutatták az Agyeldobást, akkor azonnal gondolkozni kezdtünk azon, vajon mi is színpadra tudnánk e állítani és ha igen, hogyan lehetne másképp megrendezni. A Madáchban ezúttal is non-replica változatban mutatjuk be a művet. Három szereplős a produkció, nagy bravúr és lehetőség a színészeknek, mivel több mint húsz karaktert keltenek majd életre – ez a megoldás pl. eltér az eredeti változattól - lesz olyan szereplő is, aki operát énekel. Mindig azt mondom, Wodehouse olyan az angoloknak, mint nekünk Rejtő Jenő. Nagyon várjuk a bemutatót, ahol a szerzők is ott lesznek." – tette hozzá a rendező.

 

 agyeldobas3

 

Az eredeti West End produkciót Mark Goucher és Mark Rubinstein állította színpadra. A premier 2013-ban volt Londonban.

 

Az Agyeldobást Kállay Eszter és Szente Vajk fordította, díszlettervezője Horesnyi Balázs, a jelmezeket Zelenka Nóra tervezte, a világítástervező Madarász "Madár" János, a szcenikus Szűcsborus János, a rendező munkatársa Erdélyi Adrienn.

 

A Színdarab Magyarországon Mark Goucher és Mark Rubinstein (Fiery Angel Limited, London) és a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közötti megállapodás alapján kerül színre.

 

Forrás: Madách Színház, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása