Bemutatták Sopronban A revizort

"Gogol műve olyan mély humorral átszőtt elgondolkodtató társadalomkritika, amely sajnos még mindig örökérvényű" – mondta Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, aki A revizor című komédiát állította színpadra a teátrumban. A bemutató április 11-én volt.

 

Pataki András rendező hangsúlyozta: egy olyan zseniális darabot tűz műsorára a színház, amelyet a világon a mai napig sok helyen játszanak. Ez annak is köszönhető, hogy az ember az évszázadok során nem változik, csakúgy, mint az egyén és a társadalom tulajdonságai, jellemzői sem. Olyan kérdéseket feszeget a mű, amelyek mindenkor aktuálisak.


"Gogol 15 év alatt írta meg A revizort Puskin ötlete nyomán. Az író hatása érződik Ionesco és Caragiale későbbi művein, mondhatni az ő köpenyéből bújtak ki. A darab jól illeszkedik évadunk tematikájába: hol a helyünk a világban, milyenek az általunk felépített társadalmak. Mindemellett további lehetőséget ad arra, hogy a soproni társulat tagjai újabb arcukat mutassák meg a nézőknek. Bízom abban, hogy az igényes soproni közönség ugyanolyan nyitottsággal és érdeklődéssel fogadja az előadásunkat, ahogy eddig tapasztaltuk az évadunkban" ‒ mondta Pataki András, aki az előadás díszletvilágát is kialakította.

 

a revizor sopron 6609stab

 

A főszereplők így nyilatkoztak a bemutató előtt:

 

"Rendkívül színes, sokrétű figura a polgármester. Az ő sorsán, tettein, jellemén keresztül is érzékelhetjük, milyen az emberi lélek, hogyan is működnek a minket körülölelő rendszerek bizonyos formái. Szembesülhetnek a nézők ennek velejáróival, a felfelé nyal, lefelé rúg viselkedési formával, az agresszivitással, a képmutatással, a sírással, a tehetetlen, néha gúnyos nevetéssel és ezeknek minden arzenáljával. Anélkül, hogy az aktualitások elemzésének csapdájába lépnék, a mű rávilágít arra: az ember tényleg nem változik" - mondta a polgármestert alakító Horányi László.

 

"Hlesztakov, a mindig éhes, kártyázni szerető, ravasz, bohém fickó a túlélés embere. Egyszerű, talpra esett figura ő, de mindig képes a maga számára pozitív irányba vinni az élethelyzeteit. Műveltnek nem mondanám, bár szeretne annak tűnni, sőt, igazán az lenni. Amúgy az írói hajlam megcsillan spontán költött hazugságaiban. Benne ott lakozik a jóra való hajlam is, de olyan közegbe kerül, amikor rájön, ha a korrupt, simlis világhoz alkalmazkodva ártatlan játszmába kezd, akkor abból neki csak haszna lehet. Egyszerűen jól érezheti magát. A hivatali kisember komplexusait végre most maga mögött hagyhatja. Mindeközben gyakorlatilag az első perctől az utolsóig tükröt tart számunkra és a többi szereplő számára ebben a műben. Remek partnerekkel játszhatom együtt ebben az előadásban, hálás a szerepem, és nagy bennem a várakozás, izgalom a bemutató előtt" - fogalmazott a hlesztakovot játszó Papp Attila.

 

a revizor sopron 6128

 

"A polgármester feleségének viselkedési formáit az mozgatja, ami általában mindenkiben megfogalmazódik manapság: meg akarja mutatni magát, különb szeretne lenni másoknál, ezzel is bizonyítva fontosságát. Az érvényesüléshez, az általa vágyott urizáláshoz ő olyan eszközöket választ, amelyek nem követendőek. Rendkívül nagyravágyó, önző, uralkodik a családján, gőgös, lenéz másokat. Engem minden színpadi figurában az érdekel, mik a mozgatórugói, hogyan került lelkileg, mentálisan ilyen helyzetbe. Ezt is megpróbálom megmutatni. Pályafutásom fontos állomása ez a szerep, amely épp a fentiek miatt nagyon összetett" - hansúlyozta a Jászai- és Déryné-díjas Horváth Zsuzsa.

 

"A darab naiva szerepét játszom, és ha a mű hagyományos értelemben vett vígjáték lenne, akkor ebből a szempontból Marja élete jó irányba fordulhatna. Ám, ő ebben a történetben tragikus szereplővé válik. Szülei árnyékában él, akik nem engedik felnőni, így nincs kialakult személyisége. Édesanyja irányítja, aki a saját viselkedési mintáit erőlteti rá, ezért nem is válhat önállóvá. Úgy kezelik, mint egy kisgyereket. Ezért is lesz a sorsa boldogtalan" - mondta Molnár Anikó, aki a polgármester lányát játssza az előadásban.

 

További képek az előadásból:

 

a revizor sopron 6168

 

a revizor sopron 6196

 

a revizor sopron 6204

 

a revizor sopron 6227

 

a revizor sopron 6275

 

a revizor sopron 6295

 

a revizor sopron 6362

 

a revizor sopron 6370

 

a revizor sopron 6374

 

a revizor sopron 6387

 

a revizor sopron 6431

 

a revizor sopron 6460

 

a revizor sopron 6477

 

a revizor sopron 6587

 

a revizor sopron 6181

 

a revizor sopron 6314

 

a revizor sopron 6527

 

a revizor sopron 6549

 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol
A REVIZOR
komédia két részben

A Soproni Petőfi Színház előadása

 

SZKVOZNYIK-DMUHANOVSZKIJ, polgármester ‒ Horányi László
ANNA ANDREJEVNA, a felesége ‒ Horváth Zsuzsa
MARJA ANTONOVNA, a lányuk ‒ Molnár Anikó
ZEMLJANYIKA, főgondnok ‒ Zalányi Gyula
LJAPKIN-TYAPKIN, járásbíró ‒ Galkó Balázs
HLOPOV, tanfelügyelő ‒ Farkas Tamás
SPEKIN, postamester ‒ Pintér Gábor
BOBCSINSZKIJ, helyi földbirtokos ‒ Savanyu Gergely
DOBCSINSZKIJ, helyi földbirtokos ‒ Ács Tamás
HLESZTAKOV, pétervári hivatalnok ‒ Papp Attila
OSZIP, a szolgája ‒ Sárdy Zoltán
HÜBNER, járási orvos; ABDULIN, kereskedő ‒ Orbók Áron
UHOVJORTOV, rendőrkapitány ‒ Horváth László
SZVISZTUNOV, rendőr; VENDÉGLŐI SZOLGA ‒ Lénárt László

 

Valamint: Csernus Anita, Lukácsi Laura, Szalai Dóra, Tiszolczi Lilla, Bolla Dániel, Füsi Zsolt, Szeles Tamás

 

Dramaturg: Solténszky Tibor

Fordító: Morcsányi Géza és Németh Ervin
Zene: Lajkó Félix
Díszlettervező: Pataki András
Jelmeztervező: Szélyes Andrea
Színpadi mozgás: Demcsák Ottó
Fény: Kovács Ferenc
Ügyelő: Szarka László
Rendezőasszisztens: Simon Andrea

Rendező: Pataki András

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása