Closer, Sirály - Két májusi bemutatóval készül az Átrium

Az Átrium Film-Színház két premierre készül olyan partnerekkel, akikkel már dolgozott együtt az elmúlt két évad folyamán: a 011- Alkotócsoporttal a Closert, a Kultúrbrigáddal a Sirályt mutatják be májusban.

 

Az Átrium ajánlója:

 

A -011- Alkotócsoporttól a 2014-es évben a DROSZT-Budapest-Éjszaka-Taxi előadást láthattuk, most Patrick Marber világhírű, Closer című darabjával készülnek. A szerelmi négyszögről szóló történetet már moziban és színházban is láthattuk, az Átriumban Anger Zsolt, Dobó Kata, Kovács Ádám és Osváth Judit lép színre Radnai Márk rendezésében. Május 11-től középpontban a szerelem, a féltékenység és a birtoklásvágy.

 

A Kultúrbrigád és az Átrium már több sikeres, mindig teltházas koprodukciót mondhat magáénak. Ilyen a Vaknyugat, az Igenis, miniszterelnök úr!, vagy Az Őrült Nők Ketrece. Ez utóbbi a tavaly júliusi bemutató óta már több mint ötvenszer ment az egykori mozi színpadán. Most Csehov örök klasszikus darabját, a Sirályt mutatják be május utolsó napján, az egyetemen tavaly végzett Fehér Balázs Benő rendezésében. A szereposztás is figyelemre méltó: Arkagyina szerepében Oszvald Marika lép fel, élete első prózai szerepében. Partnerei Porogi Ádám, Trokán Nóra, Kaszás Gergő, László Zsolt, Derzsi János, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Szilágyi Csenge és Orosz Ákos lesznek.

 

closer atrium 011

Fotó: atriumfilmszinhaz.hu

 

Closer - Célkeresztben a birtoklási vágy

 

A -011- Alkotócsoport és az Átrium Film-Színház május 11-én mutatja be Closer címmel Patrick Marber világhírű darabját Anger Zsolt, Dobó Kata, Kovács Ádám és Osváth Judit szereplésével. A magyar fordítást Upor László készítette.

 

Az előadás rendezője, Radnai Márk a következőképpen foglalta össze, miért is akarja megrendezni az angol szerző 1997-es darabját:

 

“Ez a darab a féltékenységünk és önző birtoklási vágyunk leképezése. Amikor még csak a filmet láttam, már akkor tudtam, hogy ebből szeretnék előadást csinálni. Ami engem ebben rettenetesen izgat, az az, hogy az emberek hogyan tudják elvágni a saját életüket azzal, hogy nem tudnak a másikhoz nagyvonalúak lenni. Ha képesek lennénk a kompromisszumra, akkor mindannyian boldogabbak lennénk. Nyers, durva, kíméletlen előadást csinálunk. Ez nem egy egyszerű darab. Sok helyszín van benne, gyors változásokkal, de igyekszünk olyan világot teremteni, ami vizuálisan is meglepő lehet. Szeretném, ha a nézőket meg tudnánk lepni. A szereposztást például abszolút tudatosan építettem a történetben lévő szerelmi négyesre. Dobó Kata és Anger Zsolt nagyon erős kémiával rendelkeznek. Osváth Judit és Kovács Ádám ritka érzékeny és intuitív emberek. Kivételesen izgalmas színésznek és személyiségnek tartom mind a négyüket.”

 

OsvathJudit Foto KissGergely

Osváth Judit (fotó: Kiss Gergely)

 

A darab négy szereplő történetén keresztül beszél a szerelemről, az egymás birtoklásának vágyáról és a bosszúról. Két férfi és két nő szerelmi négyszöge ez, ahol alapvetően magányos és egymásra utalt emberek keresik egymásban a boldogságot, a kielégülést, próbálják megváltani a másikon keresztül a saját életüket. A szerelem létszükséglet számukra, de csak akkor, ha nem kaphatják meg.

 

Patrick Marber darabját, Mike Nichols 2004-es nagy sikerű filmje mellett, számos magyarországi bemutatónak hála is ismerheti a közönség. A -011- Alkotócsoport célja az volt, hogy fiatal színházi alkotók és olyan elismert színészek, mint Anger Zsolt és Dobó Kata bevonásával egy olyan új, nyers formát találjon a darabnak, amely új szemszögből mutathatja be az ismert történetet. Az intenzív, filmes látványvilág és az erősen átalakított szövegkönyv a huszonéves generációnak is frissen fog hatni.

 

A -011-Alkotócsoport stábja változatlan formában készül a bemutatóra. Az alkotócsoporttól megszokott erős vizualitásért Cseh Renátó látványtervező felel, a darab újraformálását Ivanyos Ambrus dramaturg végzi, a jelmezeket pedig Erdős Júlia Luca tervezi.

 

 

Májustól Sirály az Átriumban

 

Május 31-én mutatja be a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház Csehov Sirály című darabját, Arkagyina szerepében Oszvald Marikával, a partnerei Porogi Ádám, Trokán Nóra, Kaszás Gergő, László Zsolt, Derzsi János, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Szilágyi Csenge és Orosz Ákos lesznek.

 

Az egyik legismertebb Csehov-darab mai közegre adaptált szövegkönyvét Fekete Ádám dramaturg készíti, az egyéni hangú előadást a színészgárda mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nemrég végzett Fehér Balázs Benő rendezése szavatolja. „Fiatal, tehetséges rendező, aki teljesen a mai kornak megfelelően látja a világot, a színjátszást és a rendezést is, olyan impulzust visz a próbákba, ami tulajdonképpen életet ad, fölvillanyoz" – mondta a rendezőről az idén Kossuth-díjjal kitüntetett operettcsillag, Oszvald Marika, aki elárulta: imádja a változatosságot, ezért is vállalta a szerepet, amit pályája egyik legjelentősebb kihívásának tekint.

 

"Egész életemben operettet játszottam és elértem abba a korba, hogy muszáj kipróbálnom magam egy klasszikus drámában, mert izgat a dolog. Érzek magamban erőt ahhoz, hogy meg tudjak felelni ennek a fajta rendezési stílusnak, és egyáltalán a prózai színházat is ki akarom próbálni” - tette hozzá az operettcsillag.

 Oszvald

 Fotó. fidelio.hu

 

Oszvald Marika, mint mondta, gondolkodási időt kért, amikor felkérték a szerepre. „Eleinte meg voltam ijedve. Tudtam, kik játszották előttem ezt a szerepet: nagy dívák, én pedig alapvetően szubrett vagyok, illetve most már komika, és volt bennem egy olyan tartás, hogy miért éppen én. De Arkagyinában is van sok nevetséges, komikus vonás, összességében mégis tragikus karakter. Ennek a kettőssége nagyon érdekes és izgalmas. Azt hiszem, Benő azért gondolt rám, mert tipikus 'operettfigura' vagyok, és hozzám kötődhetnek olyan dolgok, amikben Arkagyinával, aki színésznő, azonosak vagyunk. Abszolút nem vagyok olyan, mint ő, de kétségtelenül vannak hasonlóságok: sikerorientáltság, mindenáron érvényesíteni a saját magam elképzeléseit, az életemet úgy élni, hogy mindenkit magam alá rendelek körülöttem egy bizonyos mértékig. Szerencsére ők nagyon toleránsak voltak velem. De nem vagyok annyira önző, mint Arkagyina, nem vagyok annyira erőszakos és smucig. Ő csak magával van elfoglalva, mindenkit saját maga alá teper, egyáltalán nem érzi más emberek fájdalmát, kívánalmát. A maga álomvilágában él, azt akarja megvalósítani, maga alá gyűri a többieket az agresszivitásával. Nem nagyon tetszik nekem Arkagyina, miközben tetszik: tetszik magamból létrehozni a figurát, jó érzés. Nagyon jókat próbálunk, nagyon jó Benő tanítványának lenni” – mondta az Operett legendás színésznője, aki korábban, az egyetemen egy operettkurzuson tanította a mostani előadás rendezőjét.

 

Arkagyina darabbeli párját, Trigorint, a híres írót Kaszás Gergő alakítja. „Idén tavasszal már nem akartam újat próbálni. Sok futó előadásom van, de azt gondolom, vannak helyzetek, amikből nem szabad kimaradni. Ez ilyen helyzet: nem tudtam rá nemet mondani, a darab miatt, illetve a benne szereplő emberek miatt. Az egész társaság, így együtt, nagyon izgalmas végeredményt hozhat. Ugyan még nem is lehet tudni, hogy csapatként hogyan fogunk együttműködni, mégis érdekes. László Zsolt például eggyel fölöttem járt a főiskolára, de úgy emlékszem, hogy mi nem dolgoztunk együtt színpadon soha – igaz, itt sem lesz olyan sok közös jelenetünk. Életem egyetlen rendezésében Derzsi János volt az egyik címszereplő – nem biztos, hogy nagy örömmel emlékszik rá, de jó munka volt. Most az a legfontosabb kérdés, sikerül-e szép és izgalmas előadást létrehozni, de azt kívánom, ha jól sikerül, akkor tudjuk majd minél többet játszani. Mostanában azt tapasztaltam, ez a nehézség. Egerben – ahol kilenc évig játszottam – évad végén lekerültek műsorról az előadások, tiszta lappal indultunk ősszel – csak egy-két produkciót vittünk át, amiket meghívtak fesztiválra, meg a zenéseket. Budapesten négy év alatt most ez a tizenhatodik előadásom, ebből kilenc most is műsoron van, és Szikszai Rémusszal még idén elkezdjük próbálni A legyek urát – bár majd csak szeptemberben mutatjuk be –, az lesz a tizedik futó előadásom, és ez sok. Fizikailag is, mentálisan is. Az egyeztetésről nem is beszélve” - mesélte a színész.

 

csehov siraly illusztracio

Fotó: atriumfilmszinhaz.hu

 

Arkagyina fiát, Kosztyát a Kaposvári Egyetemen, Mohácsi János osztályában 2012-ben végzett Porogi Ádám játssza. „Trepljovra nehéz nemet mondani. Benőnek láttam munkáit, nagyon tetszettek, a csapat is nagyszerűnek tűnik. Várom nagyon, kíváncsi vagyok, meddig jutunk el a munka során, mennyit fedezünk föl Csehovból, magunkból” – fogalmazott a fiatal színész.

 

Kosztya szerelmét, Nyinát Trokán Nóra alakítja, aki 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában, korábban ő is a kecskeméti társulat tagja volt, most szabadúszó, a közönség a televízióból és több filmből is ismerheti. „Szerintem nincs színésznő, aki nemet mondana egy ilyen szerepre, meg erre a darabra, meg egyáltalán Csehovra – vallja. – Dolgoztam már Benővel, a Tajtékos napok című előadásába ugrottam be, amit nagyon szerettem, nagyon jó hangulatban dolgoztunk. Nagyon tehetséges, energikus rendezőnek tartom. Amikor felkért, elmondta, kikkel szeretne együtt dolgozni a Sirályban, egytől egyig nagyon örültem mindenkinek. Ráadásul Porogi Ádámmal sokat dolgoztam Kecskeméten, az is nagyon jó, hogy ebben a két szerepben újra találkozunk.”

 

Az előadást különlegesen hosszú, négyhónapos próbaidőszak előzi meg, próbák már február óta folynak. A Sirály május 31-i bemutatójára már kaphatók a jegyek, a produkció a premier után az Átrium Film-Színház repertoárjára kerül, júniusban, majd a nyári szünet után szeptembertől folyamatosan látható.

 

Forrás: Átrium Film-Színház

 

süti beállítások módosítása