Az 1914 újra a Vígben! - Robert Wilson előadást is tart

Prága, Pozsony, Reims, Linz és Belgrád után újra a Vígszínházban látható Robert Wilson rendezése, az 1914 című előadás.

A Vígszínház, a Cseh Nemzeti Színház, és a Szlovák Nemzeti Színház koprodukciójában készült előadást április 23-24-25-én tekintheti meg a közönség. A nemzetközi társulatban a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze az egyetlen magyar szereplő.

 

Az 1914 Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hašek Švejk című műveinek közös színpadi adaptációja. Ez a két mű Wilson keze alatt különleges látványvilágával, metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázsává formálódott.

 

Az előadást nagy nemzetközi figyelem kíséri, és nemcsak a színházi szaklapok, de meghatározó európai napi- és hetilapok is cikkeznek róla, így többek között a Süddeutsche Zeitung és a Le Monde is.

 

 

A produkció több meghívást kapott rangos nemzetközi fesztiválokra, és nagy sikerrel szerepel Európa színpadain. Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után februárban Franciaországban a reimsi nemzetközi színházi fesztiválon mutatták be a darabot, hamarosan pedig Németországban, Karlsruhe-ban láthatja a nagyközönség.

 

Ezen kívül az évad színházi szenzációja lesz az is, hogy Robert Wilson április 25-én délután rendkívüli előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról a Vígszínház nézőinek. A világhírű rendező és alkotóművész egy közel három órás, előadásban vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába. Szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja majd be, és bizalmasan vall az alkotómunka stációiról.

 1914r

1914 (forrás: robertwilson.com)

 

A rendezőről:

 

Robert Wilson amerikai színházi rendező, képzőművész, az egyetemes színházi kultúra egyik legmeghatározóbb alkotója, filozófusa. Színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozott. Wilson neves progresszív táncosokkal, énekesekkel, zeneszerzőkkel dolgozott és dolgozik együtt Amerikában és Európában egyaránt. Alkotótársa volt többek között Meredith Monk, Philip Glass, Lucinda Childs, Keith Jarret, Laurie Anderson, Tom Waits, Lou Reed, Willem Dafoe, Mihail Barisnyikov és Lady Gaga is. Rendszeresen mutatja be képzőművészeti munkáit, térinstallációit önálló kiállításokon, rendezéseiben pedig a mozgás, a díszlet és a jelmez, a zene, a hang és a fény egységes hatására törekszik.

 

süti beállítások módosítása