Először látható Budapesten A hold foglyai

A tavaly nyáron a Gyulai Várszínházban bemutatott Szerb Antal Utas és holdvilág regényéből készült előadás május 20-án és 27-én látható a Versailles Rendezvényteremben.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A XX. századi magyar irodalom egyik legkedveltebb műve Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye. Generációk nőttek fel a mű olvasásával. A kultikus regény színpadi adaptációját Forgách András készítette el A holdvilág és utasa címmel. Ezeket felhasználva született meg egy előadás a Gyulai Várszínházban 2014 júliusában A hold foglyai címmel.

 

 

A darab rendezője Sopsits Árpád, a dramaturg Sediánszky Nóra. A kis térben játszott előadás látványát Pallós Nelli díszlet- és jelmeztervező és Sopsits Árpád tervezte. A színészek és a nézők egy forgószínpad esgítségével utazzák be Európát.


„A regényben körüljárt probléma (a halál, a polgári életbe való beilleszkedés, vagy az abból való menekülés) a színpadon is releváns kérdések. A nyelvezetet kellett egy kicsit maibbá tennünk, de úgy, hogy megtartsuk Szerb Antal költőiségét” - nyilatkozott Sopsits Árpád rendező.

 

A hold foglyai foto KissZoltan

Fotó: Kiss Zoltán

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

 

"(...) A rendezés sokat bíz a néző képzeletére. Lényegében mindent, ami színpadon amúgy sem valósítható meg. A játszók nagy része a Maladype Társulatban, Balázs Zoltánnál megszokhatta ezt a játékmódot, ami elsősorban a nézői fantázia beindítására alkalmas.

A jelenetek becsalogatnak egy furcsa, idegen világba, amelyben egyszer csak otthon érezzük magunkat. Ezúttal az nem annyira fontos, hogy ez a világ a múlt századi Európa első három és fél évtizede, hogy hősei az I. világháborúban felnövő kamaszokként vesztik el hitüket a világban, és keresnek valami szebbet, értékesebbet, értelmesebbet, s nemigen találnak mást, mint a halál keresését.
Sokkal lényegesebb, hogy ezek a helyüket a világban nem lelő fiatal emberek az e világ és a túlvilág határvonalán bolyonganak, holdkórosokként a lét és nemlét peremén egyensúlyoznak, amíg le nem billennek – erre vagy arra. (...)"  Zappe László: Holdkórosok a lét peremén (nol.hu)

 

 

A hold foglyai2 foto KissZoltan

Fotó: Kiss Zoltán

 

 

A hold foglyai

Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye

és Forgách András: Holdvilág és utasa című színpadi adaptációja alapján

 

Mihály Orosz Ákos
Erzsi Molnár Mariann
Ulpius Tamás Jászberényi Gábor
Éva Zsigmond Emőke
Szepetneki János Lendváczky Zoltán
Pataki Zoltán Lendváczky Zoltán
Ervin Hajdú László
Ellesley Hajdú László
Milicent Ingram Tankó Erika
Tolnai Sári Dömök Edina
Luthpali Suratgar Páll Zsolt
Apa Páll Zsolt
Pincér I. Páll Zsolt
Pincér II. Szarvas Balázs


Díszlet, jelmez: Pallós Nelli
Látvány: Sopsits Árpád
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Rendezőasszisztens: Szarvas Balázs
Rendező: Sopsits Árpád

 

A Gyulai Várszínház bemutatója

 

2015. május 20., és 27.

Versailles Rendezvényterem (Városligeti fasor 44.)

 

süti beállítások módosítása