"Én nem hiszek a bekerítésekben" - POSZT-ügyben kérdezték Vasvári Csabát

Vasvári Csabát, a Teátrumi Társaság alelnökét, a Színházművészeti Bizottság elnökét kérdezte a Revizor.

A Színházi Kritikusok Céhe Csáki Judit színikritikust jelölte az idei POSZT zsűrijébe. Jelölését a Magyar Színházi Társaság támogatta, a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül elutasította, ezt a Magyar Színházi Társaság tudomásul vette. A Céh néhány kritikusa bojkottot hirdetett, amihez szolidaritásuk jeléül a szakmán belülről és kívülről azóta sokan csatlakoztak. Vasvári Csaba is aláírta a tiltakozást.

 

csaba

 

A Revizor interjújából:

 

“Egy ilyen petícióhoz való csatlakozás minden aláíró részéről performatív gesztus. (…) Ez csak annyiban különbözik a többi aláírástól, hogy ennek kapcsán felmerül az én egyfajta – első látásra esetleg nagyon másfajtának tűnő – minőségem kérdése. Én is több különböző minőségben működöm, mint mindannyian. (…) Azt gondolom, hogy működőképes dolog, ha egy szabadnak óhajtott ország magát még szabadnak álmodó állampolgára azt teszi egy ilyen ügyben, amit szeretne. Ha ez egy szervezeten belül is kérdéseket vet föl, az meg kifejezetten jó. Én nem hiszek a bekerítésekben, amikor valamilyen témával kapcsolatban valakit rátolnak egy bizonyos terepre, s onnantól kezdve őt oda akarják látni, anélkül, hogy tényleg ránéznének. A társaságnak természetesen az az érdeke, hogy a POSZT körüli botrány ne eszkalálódjon” – fogalmazott Vasvári Csaba.

 

A kérdésre, az a Vasvári Csaba írta-e alá, aki elnöki, alelnöki minőségében színházaknak megítélendő pénzről tárgyal és szerepe volt egyes független társulatok, például a Krétakör támogatási keretösszegének csökkentésében, a színész úgy válaszolt: “Ez olyan közszájon forgó megfogalmazás, amit nem magától hallok először, de érdemes ezt is pontosítani és alaposabban körbejárni. A miniszter tanácsadó testületének, a Színházművészeti Bizottságnak vagyok jelenleg a vezetője. A testület nem határozza meg az előadó­-művészeti szervezetekre szánt keretösszeget. Ez nem a mi feladatunk. A mi feladatunk az, hogy a keretösszeg felosztására adott esetben javaslatot tegyünk a miniszternek, aki aztán a legjobb belátása szerint dönt az összeg felhasználásáról és javaslatainkról. A bizottságunkból senki nem tett azért, hogy a függetlenek pénze kevesebb legyen. Sajnálatos tény, hogy ez a keretösszeg, nem csak a függetlenek pénze, 12,6 százalékkal kevesebb az idei évben. Minden lehetséges fórumon azon dolgozunk, hogy ez több legyen” – fejtette ki Vasvári Csaba.

 

A felvetésre, miszerint a Teátrumi Társaság ráült a POSZT nyakára, Vasvári Csaba elmondta: “Az alapítás óta minden évben más vagy mások válogatnak, mások ülnek a zsűriben. Lehet a Teátrumi Társaságot úgy is értékelni, hogy új családtag érkezett a POSZT életébe. Több éhes gyerekszáj osztozik a reggeli fölött, s többen örülnek a családi kirándulásnak. Ez most egy más helyzet. Több a szakmai szereplője. A Színházi mellé belépett a Teátrumi Társaság is, melynek taglétszáma mára összemérhető a Színházi Társaságéval”.

 

Annak kapcsán, hogy “az új gyerek lesöpörte az asztalt, és tetszése szerint osztogat morzsákat, és a Teátrumi Társaság nem tekinthető szakmai szereplőnek, hiszen nyíltan politikai alapon szerveződött, azóta is politikai alapon működik, politikai alapon jut előnyökhöz” Vasvári Csaba elmondta: “A Magyar Teátrumi Társaságot lehet nem szeretni, lehet mindenfélét gondolni és állítani róla, mint minden csoportosulásról, de a vélemények kialakításánál itt is érdemes a felszín alá kukkantani. A Társaság 2008-ban pont ezért jött létre, mert legalább 15 társulatvezető úgy látta, hogy az akkor működő egyéb szervezetek és társaságok nem hallgatták meg véleményüket a színházi törvény szakmai vitája során. Az akkori kormány szakmai szervezeteket kért fel ennek a vitának a lefolytatására, melynek során sok olyan felvetést átgondolás nélkül söpörtek le az asztalról, melyek talán megfontolásra lettek volna érdemesek. Ekkor létrejött egy olyan szervezet, a Teátrumi Társaság, melyet színházi szakemberek alapítottak, s alapszabályából is kitűnik, hogy nem politikai párt, hanem szakmai szervezet. Ha politikai szerveződés lenne, nem lennék a tagja, merthogy nem szeretek párttag lenni. Nem voltam eddig egyetlenegyszer sem, s a jövőben sem tervezem. Ennél sokkal többre becsülöm a vélemények sokszínűségét. Amúgy ha ebben a kontextusban kezdünk gondolkodni, felmerül a kérdés, hogy szakmai hozzállás lenne-é megkérdőjelezni Zsámbéki Gábor, Babarczy László, Marton László, Székely Gábor s még sok más, maga mögött komoly életművet tudó, méltán elismert szakember jelenlegi avagy hajdani pozícióját pusztán azért, mert a pártállami időkben működő Színházművészeti Szövetség, vagy az annak jogutódjaként létrejött Színházi Társaság kizárólagos működése idején mutattak fel művészi eredményeket, s kaptak vezetői megbízásokat? Azt is érdemes számba venni, mielőtt a Teátrumi Társaság mindenhatóságáról beszélünk, hogy az utóbbi idők vezetői pályázatai során hány színházigazgatói székbe ült bele a társaság támogatottja. Persze, lehet a társaságot politikai szervezetnek nézni, hiszen ahol kettő embernél több jön össze, az már politika” – magyarázta Vasvári Csaba.

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

 

 

süti beállítások módosítása