Kormányellenes performansszal zárult egy vendégjáték a Nemzetiben

Megfagyott a levegő a Nemzetiben, amikor a bécsi Burgtheater A Sirály című előadása után aktuálpolitikai szónoklatot olvasott fel az egyik színész az ajándékátadásra készülő Vidnyánszky Attila jelenlétében, miközben az aradi vértanúk nevét vetítették.

A társulat egyik tagja, a Dornt játszó Martin Reinke a következő levelet olvasta fel a tapsrend végén németül és angolul: "Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!"

 

nemzeti


A színész felolvasását a közönség soraiból diákok és a társulat tagjai tapssal nyomták el, a színpad széléről pedig Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója indult el felé egy, a Nemzeti Színházat ábrázoló alkotással, hogy átadja a társulatnak, a MITEM fellépőinek járó ajándékként.

 

A beszéd alatt nem jelent meg az elhangzó szöveg a kivetítőn, ezzel szemben az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház.

 

A MITEM-re - az előzetes programtól eltérően - sem a Burgtheater igazgatója, Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal, ezért a Nemzeti Színház az előadás utáni közönségtalálkozót is lemondta. A társulat többi tagja azonban szeretett volna találkozni a közönséggel, minthogy erre nem volt lehetőség, délután öt órakor összeültek és az a döntés született, hogy felolvassák a szöveget az előadás végén.

 

Az alig másfél perces aktuálpolitikai demonstrációt a közönség vegyesen fogadta, volt aki bekiabált, hogy nicht wahr, azaz nem igaz, voltak akik tapsoltak, voltak, akik látványosan kivonultak - írja a Válasz.hu.  A levél, a Sorint megformáló Ignaz Kirchner, valamint a Mását játszó Mavie Hörbiger ötlete nyomán született, bár a társulaton belül sem volt teljes az egyetértés a levéllel kapcsolatban – tudta meg a lap.

 

Forrás. MTI, Színház.hu, valasz.hu

 

 

süti beállítások módosítása