"Önök ketten gyáva emberek" - Blaskó Péter reagált a Burgtheater akciójára

A Nemzeti Színház művésze nyílt levélben válaszolt a Burgtheater vasárnapi vendégjátékát követő politikai tartalmú akcióra.

 

 

Az előzményekről:

 

A Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljának vendége volt a bécsi Burgtheater. A vasárnapi A Sirály című előadás után a társulat egyik tagja, Martin Reinke felolvasott egy levelet (németül és angolul), miszerint aggodalmukat fejezik ki, hogy Magyarország eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Eközben a színpad szélén várakozott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, hogy átadja a társulatnak a MITEM fellépőinek járó ajándékot, a kivetítőn pedig az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház.


A Válasz.hu szerint a levél a Sorint megformáló Ignaz Kirchner, valamint a Mását játszó Mavie Hörbiger ötlete nyomán született, bár a társulaton belül sem volt teljes az egyetértés a levéllel kapcsolatban.

 

Vidnyánszky Attila nyílt levélben fordult Karin Bergmannhoz, a Burgtheater intendánsához.

 

Blasko Peter

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

 

Blaskó Péter színművész, a Nemzeti Színház társulatának tagja Karin Bergmann Burgtheater-intendánsnak és Jan Bosse rendezőnek címzett nyílt levelet, melyet a Mandiner tett közzé.

 

"Önök ketten gyáva emberek. Ide küldenek Budapestre egy társulatot, a társulatukat, hogy lejárassák Ausztriát. Sunyin lapulnak otthon és szegény Martin Reinkét bízzák meg azzal, hogy az Önök közéleti alkalmatlanságát bizonyítsa. Egyébként milyen alapon avatkoznak bele egy másik ország belpolitikájába? Milyen jogon használják fel vendégszereplő előadásukat politikai üzenet közvetítésére?" - kezdi levelét a színész.

 

Blaskó szerint a színpad nem arra való, hogy "politikai brosúrákat" olvassanak fel, éppen ettől kellene távol tartani magukat a színházművészeknek.

 

"Mit szólt volna a bécsi közönség, ha a Katona József Színház nagy sikerű bécsi vendégjátéka után én, mint a darab főszereplője elkezdtem volna Jörg Haiderezni és a színpadról félteni az osztrák demokráciát?" - teszi fel a kérdést levelében a Kossuth-díjas művész.

 

Folytatás a Mandineren.

 

süti beállítások módosítása