Vidnyánszky: "Egygondolatúság uralja a színházi szakmát"

A Hír TV Ring című műsorának vasárnap esti vendége volt Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója szerint az európai színházi szakmában borzasztó igazodási vágy van egy központi liberális gondolathoz, és meglátása szerint egy bizonyos hazai körnek az az érdeke, hogy balhé legyen.

 

Vidnyánszky Attila a MITEM-et kísérő, a Goethe Intézetben egy hete megtartott beszélgetésről - amelyen a Nemzeti fesztiválján részt vevő teátrumok képviselői közül négyen voltak Vidnyánszky partnerei - elmondta, nagyon nehéz volt, nagyon sok türelem kellett a beszélgetéshez.

 

Vidnyanszky-Attila

Fotó: hir24.hu

 

"Nagyon érdekes volt figyelni a reakciójukat, amikor elmeséltem, hogy nem csak én nem tudtam válaszolni, nem voltak fogadókészek a külföldi újságok a gondolataimra, miután pocskondiáztak, mocskoltak engem szerte a lapokban, hanem az egyik legnagyobb francia író, Valérie Novarina válaszcikkét se közölte le a Le Monde. Ezen elég elcsodálkoztak, de aztán át is siklottak rajta. (...) Mindig mi kapjuk meg, hogy nálunk nincs sajtószabadság, pedig egy olyan egygonolatúság uralja a színházi szakmát Európában, egy borzasztó igazodási vágy egy központi liberális gondolathoz, amivel nincs baj akkor, ha mellette más is teret kap, de minden más elég erőteljesen megtapostatik. A nemzeti szótól, ami számunkra bizonyos értelemben szent szó, egyszerűen falra másznak, és borzasztó reakcióik vannak. Pedig megpróbálom megmagyarázni nekik, hogy nálunk ez mást jelent, tényeket, bizonyítékokat hozok fel, de akkor is nagyon nehéz ez" - mondta a Nemzeti igazgatója.

 

A műsorvezető azon felvetésére, hogy a politikában és a sajtóban 20 év alatt tört meg a liberális hegemónia, a színházi világban viszont szinte semmi nem változott, Vidnyánszky Attila elmondta, véleménye szerint a kulturális sajtó területén csak minimális változás történt. "Pedig abszolút liberális elvek mentén fogalmazok, amikor azt mondom, hogy fogadjuk be a másik gondolatát, és hallgattassék meg a másik vélemény is, és virágozzék ezer másik virág. Az én véleményem szerintem nem sért senkit" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

 

A direktor szerint a külföldi sajtó egyoldalúan tájékozódik, és akik Magyarországról informálják őket, nem áll érdekükben, hogy megbékélés és nyugalom legyen. "A Nemzeti-pályázat körüli botrányok idején a kritikuscéh, élén Tompa Andreával levelet küldött a világ összes helyére, talán Afrikába nem, de lehet, hogy még oda is" - fogalmazott.

 

A POSZT-üggyel kapcsolatban megjegyezte: a két színházi társaság tavaly megszavazta, hogy Csáki Judit zsűritag legyen, ám a kritikus akkor lemondta a részvételt. "Idén mást szeretnénk. Nem ellene, hanem volt egy gondolat, ki legyen a kritikusok közül. Nem automatizmusok mentén működik ez, hanem meg szoktuk beszélni. Az a téboly, hogy most az a baj, hogy beszélgetünk, kommunikálunk. És ez is azt igazolja, amit mondok: bizony egy körnek az az érdeke, hogy álljon a bál. Schilling Árpádnak is elmondtam már, Koltai Tamáséknak és Csáki Juditéknak is az az érdeke, hogy balhé legyen" - véli Vidnyánszky Attila.

 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

 

süti beállítások módosítása