Diggerdrájver - A Shure Stúdióban tart bemutatót az Örkény

Az Asbóth utca 22-ben, a volt Shure Stúdióban mutatja be Diggerdrájver című előadását az Örkény István Színház.

A darabot május 9-én, szombaton láthatja először a közönség az új helyszínen, amelyet a társulat szívesen megnyerne magának hosszabb távra stúdióelőadásai számára.


A társulat közleménye az Örkény István Színház igazgatóját, Mácsai Pál színész-rendezőt idézi, aki azt írja: a terem, ahol játszanak, még nem az övék, egyelőre csak az évad végéig használhatják.

 

diggerdrajver


"Meggyőződésünk, hogy az Asbóth utcai két kis színháztermet érdemes feltámasztani" - fogalmaz, hozzátéve, hogy jó ideje tárgyalásokat folytatnak a fővárossal, a minisztériummal és a VII. kerülettel arról, hogy milyen keretek között vehetnék birtokba a két stúdiót.

 

Mint írja, a termek körüli jogi helyzet elég bonyolult, három közigazgatási területnek kell közös nevezőre jutni az építészeti és műszaki rehabilitációhoz, majd a működtetéshez.

 

Az egyik teremben színházpedagógiai programukat, az IRAM-ot tervezik vinni, a másik stúdiószínházuk lenne, ahol megvalósíthatnák azokat a terveiket, amelyek nem a nagyszínpadra valók.

 

"A Diggerdrájvert saját erőből hozzuk létre, inkább szenvedélyből, mint pénzből, mert jelét akarjuk adni annak, hogy az Örkény hasznosan tudná működtetni a negyedik éve üres játszóhelyeket" - olvasható a közleményben.

 

Az előadás szövegét Diggerdriver blogjának felhasználásával Bagossy László és Epres Attila szerkesztette.

 

A Diggerdrájver című darab egy Londonban dolgozó nehézgépkezelőről szól, aki azért hagyta el hazáját, hogy jövőt biztosítson nyolcéves gyerekének, és tisztességes fizetést találjon magának. "Elvegetálhattam volna a hátralévő életemet a nyugdíjig, végül is biztos állásom volt. A szakmában elértem a csúcsra. Aztán ahogy teltek az évek, egyre kevesebb jutott a bevásárlókosárba és egyre többet kellett fizetni érte, az országra meg valami olyan kilátástalanság és letargia telepedett, hogy szabályosan fojtogatott" - olvashatók a főhős gondolatai a darab ismertetőjében.

 

A Bagossy László rendezte előadásban Diggerdrivert Epres Attila, a Feleséget Donázy Ágnes és Talbot-Smith Melinda, a Gyerek szerepét Leo Bloomfield és Talbot-Smith Adam játssza. A produkció dramaturgja Ari-Nagy Barbara, a díszlet Bagossy Levente, a jelmez Frank Mónika munkája.

süti beállítások módosítása