Óbuda Napja: Krúdyt olvas fel Tasnádi Bence

 

Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, velocipédesek, verklimuzsika, konflis utazás, sakk, nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat május 2-án, Óbuda Napján.

 

„Meg kell adni, nem utolsó dolog zongoraverkli mellett mulatni május elsején!” (Krúdy Gyula)

 

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által életre hívott és támogatott Krúdy-év keretében, 2013-ban az Óbudai Társaskör kezdeményezésére összefogott négy intézmény. Az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem Krúdy-negyed néven kulturális és gasztronómiai élményt nyújtva járul hozzá az óbudai Krúdy-év eseményeihez Krúdy Gyula halálának 80. és születésének 135. évfordulója tiszteletére.

 

tanulo utca szinpad

 

Óbuda Napjához kapcsolódva immár harmadik alkalommal települnek ki az intézmények az utcára, hogy reggeltő estig színvonalas kikapcsolódást nyújtsanak a közönségnek. A nap házigazdája ez alkalommal is Lukácsházi Győző lesz. Az Óbudai Társaskör kertjében délelőtt 11-től a már hagyományosnak mondható gábli (villásreggeli) várja az ínyenceket. A Kék Duna Koncert-Szalonzenekar muzsikál, Krúdy Gyula írásait Tasnádi Bence olvassa fel, a gábliról (Einspänner – virsli lecsós szószban, ropogós parasztkenyérrel) pedig a Kéhli Vendéglő gondoskodik. Délután a Liszt Ferenc Kamrazenekar tagjai adnak koncertet. Az Óbudai Társaskör hangulatos Kávézója nemcsak kávéval, üdítőkkel, hanem finom süteményekkel, szendvicsekkel várja a látogatókat egész nap. A fröccs fajták mellett Krúdy Gyula írásaival is lehet ismerkedni.

 

Az Óbudai Népzenei Iskola kertjében 11-19 óra között „áll majd a bál”. Nem csupán kerti koncertek, daltombola, hangszersimogató és bütykölde várja a betérőket, hanem bográcsban főtt gulyásleves és zsíros deszka is.

 

obudanapja

 

A Tanuló utcában felállított színpadon 10 és 18 óra között az Andor Ilona Ének-zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola kórusa és hangszeres növendékei, az Óbudai Népzenei Iskola tanári zenekara, a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, a Canarro zenekar és az Óbudai Kamarazenekar muzsikál. Este hét és tíz óra között pedig utcabál fogadja a nagyérdeműt a Hot Jazz Band segítségével.

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók. Ízelítőt kaphatunk a magyar kereskedelem két évszázadnyi történetéből, felelevenedik a 70 éves Mirelite története, de bepillanthatunk a vendéglátás-történeti állandó kiállításba és Krúdy Gyula budapesti életének színtereibe is. Készülnek majd századfordulós hangulatú fotók a látogatókról, s a gyerekfoglalkozások keretében készíthetünk gyógyteát, reklámtáskát, teasüteményt, fakanálbábot, hajtogatunk szalvétát, keresünk múzeumi kincset, és játékos családi kalandtúra keretében nyomozunk is a békebeli Budapesten.

 

obudai tarsaskor kert

 

A gasztronómia kedvelőinek a Kéhli Vendéglő egy régi magyar író ebédjét kínálja a Krúdy-szobornál. Kéhli-mama snapszer levese savanyú káposztával és füstölt hússal… Ezt a receptet hajnal felé, egy átmulatott, átkártyázott éjszaka ihlette, amikor Kéhli mamának a már bezárt konyháján kellett valami ehetőt kreálnia az éhes korhelyeknek. A Mókus Sörkert és Étterem a Tanuló utcában gulyáslevest és túrós csuszát kínálnak, az étteremben pedig megkóstolható Szindbád vacsorája. A csészében szervírozott újházi tyúkhúsleves mellé paprikás csirke dukál galuskával és ugorkasalátával: „A paprikás csirke kijött a konyhából, mint már annyi más bolond csirke; Egyesi Úr elé telepedett, és megmutatta magát valódi külsejében, hogy Egyesinek a feje búbján, mint akár a kacsafark, felkunkorodott egy-két ujjnyi haja, mert nem mindennapi élvezetet ígért a jövevény. (Krúdy Gyula: A paprikás csirke sikere – Mellékutcai vendéglő, 1934)

 

Az étterem mellett felállított Bicajszigeten kerékpár átvizsgálás, tanácsadás és gyorsszerviz várja a két keréken közlekedőket

 

További információ: facebook.com/krudynegyed; obudaitarsaskor.hu

 

süti beállítások módosítása