Ma búcsúztatják Pap Verát a Vígben

Péntek este 22 órakor búcsúznak a Vígszínházban Pap Vera Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésztől a társulat tagjai, a színésznő pályatársai, barátai és tisztelői.

A Vígszínház vezető színésznője 59 évesen, méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség után hunyt el április 9-én.

 

"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian – nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma" - olvasható a Vígszínház honlapján.

 

A Vígszínházban közösen búcsúzhatnak a művésztől a közönség és a társulat tagjai. Barátok, kollégák segítségével idézik fel Pap Vera páratlan személyiségét, színházi és filmes szerepeit. "Emlékezzünk együtt arra a művészre, arra az emberre, aki olyan sok örömet szerzett nekünk, és aki egész életével bizonyította, hogy nincs szebb, mint a másik embernek adás képessége" - írják a színház honlapján. A búcsúztatóra is itt, a vigszinhaz.hu-n regisztrálhatnak Pap Vera tisztelői.

 

pap vera

Pap Vera a Cselédekben, 2001-ben (forrás: Vígszínház)

 

Pap Vera a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül volt a társulat hűséges tagja. Nevéhez olyan legendás alakítások fűződnek, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, a Cserepes Margit házassága című Fejes Endre-darab címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

 

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben. Ezért a szerepért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében büszke volt. Rövid idő alatt nemcsak hazánkban, hanem az ország határain túl is felfigyeltek tehetségére, szelíd bájára, szuggesztív drámai erejére.

 

Az Angi Vera után számos filmes szerepet kapott, játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm című alkotásokban is.

 

Pap Vera munkájáért 1987-ben Jászai Mari-díjat kapott, emellett háromszor jutalmazták Ajtay Andor-díjjal (1988, 1998, 2004), 1990-ben a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1991-ben az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját vehette át, ugyancsak ezzel a díjjal ismerték el 2011-ben a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozón. 2001-ben érdemes művész lett, 2009-ben kiváló művész címet kapott. 2008-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal, 2009-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel ismerték el kiváló munkáját.

 

A színésznő 2013-ban Kossuth-díjat kapott "a nehéz női sorsot megjelenítő szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, groteszk és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért".

 

Pap Vera betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott, február 8-án lépett utoljára színpadra. A színésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vígszínház is saját halottjának tekinti.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása