Bővíti a berlini Volksbühne profilját az új igazgató

Bővíti az egyik legrangosabb európai színházaként számon tartott berlini Volksbühne profilját a londoni Tate Gallery of Modern Art éléről érkező új igazgató.

Chris Dercon 2017-ben váltja majd a német főváros teátrumát 1992 óta vezető Frank Castorfot. Intendánsi kinevezését a héten jelentették be. Első interjúiban kiemelte, hogy a Volksbühne mindig is "a változás helye" volt, ezért igen tiszteli a 100 éve működő intézményt, de úgy véli, hogy az további változásra szorul, és javítani kell a kihasználtságát.

 

Chris-Dercon


A belga szakember korábban a müncheni Haus der Kunst vezetőjeként a képzőművészet mellé beemelte a kiállítóhelyen megjelenő témák közé a formatervezést, a divatot, a filmet és a fotóművészetet, a Tate Modern pedig az irányításával előlépett a legnépszerűbb európai kortárs művészeti múzeummá, egyebek között a "live art", vagyis művészek - például táncosok, zenészek - élő fellépései révén. 


Dercon a német fővárosban is sok újításra készül. A Volksbühne intendánsaként "a változás moderátora" szerepet kívánja betölteni - mondta a Der Tagesspiegel című berlini lapnak.


Az állandó társulat ugyan megmarad, és az intézmény alapvetően repertoárszínházként működik majd továbbra is, de a fókusza kiterjed a tánc, a performansz, a zene és a képzőművészet területére, valamint a digitális kultúra világára - mondta Chris Dercon.

 

A Berlin keleti részén lévő Rosa Luxemburg téren álló színházépületben működő intézmény tevékenységi köre fizikailag is kiterjed majd, szoros partnere lesz a szomszédságában lévő művészmozi, a Babylon, és berendeznek egy új játszóhelyet az üresen álló tempelhofi repülőtér egyik hangárjában. 

 

A szélesebb tevékenységi körhöz több pénzre van szükség, de nem csak az adófizetőktől, hiszen az államnak ugyan feladata a kultúra bemutatása, de mások is szerepet vállalhatnak ebben - mondta Chris Dercon, kiemelve, hogy a finanszírozásban "a közpénz és a magánpénz keverékét" kell kialakítani, ezért hamarosan tárgyalást kezd szponzorokkal. Az árképzésben is megérett a helyzet a változásra - mondta, fontosnak nevezve, hogy bizonyos rétegek ingyen bejuthassanak a munkásszínházként indult Volksbühne előadásaira.


Hangsúlyozta, hogy az új irányt nem egyedül szabja meg, ehhez egy nemzetközi tanácsadó testületet alakít. "Nem hiszek a zsenialitásban, művészek esetében sem, és szívesen dolgozom kollektívában. Közösen kell jutni valamire" - mondta Chris Dercon. 

 

Az új intendáns körül dolgozó művészeti vezetői testület tagjai Boris Charmatz francia koreográfus és táncművész, Romuald Karmakar német filmrendező, Alexander Kluge német médiatudós és filmkészítő, Susanne Kennedy német színházi rendező és Mette Ingvartsen dán koreográfus lesznek.

 

süti beállítások módosítása