Finálé fesztivállal zárul a Szegedi Nemzeti Színház évadja

A 4. Finálé Regionális Kamaraszínházi Fesztivállal zárul május végén a Szegedi Nemzeti Színház évadja – jelentette be Gyüdi Sándor főigazgató kedden a Tisza-parti városban.

A fesztivált azzal a céllal hívták életre néhány esztendővel ezelőtt, hogy a teátrum hűséges nézőit az évad vége felé különleges előadásokkal újra becsábítsák a színházba – mondta a főigazgató a májusi műsort bemutató sajtótájékoztatón.


A fesztivál első vendége a Békéscsabai Jókai Színház lesz, a társulat Zalán Tibor Janus Pannonius utolsó, elképzelt óráit megelevenítő, Midőn halni készült című drámáját mutatja be május 26-án. Másnap a Thália Színház, a Füge Produkció és a Jászai Mari Színház közös, Rövid című, Ljudmila Ulickaja novella alapján készült előadását láthatja a közönség. 

 

finale


Május 28-án a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának tavalyi vizsgaelőadását, Roland Schimmelpfennig A repülő gyermek című színművét mutatják be. A fesztivál záró produkciójaként Marco Tutino – Márai Sándor regénye nyomán készült – egyfelvonásos operáját, A gyertyák csonkig égnek-et játsszák, amely a Szegedi Nemzeti Színház versenyműve volt a tavalyi Armel-fesztiválon.


Május 30-án gálaesten adják át a teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjakat. Az elismerést 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban került be Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. Tíz kategóriában a közönség szavazatai alapján dől el, ki veheti át az elismerést. Az életműdíjat a kuratórium ítéli oda, a legjobb háttérmunkásnak járó elismerést pedig a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással.


Elkészült a Szegedi Nemzeti Színház 2015/16-os évadterve is. Három opera, egy klasszikus operett, két gyermekdarab, két balettpremier és hét prózai bemutató szerepel a műsoron. Az évad szeptember 25-én két egyfelvonásos darabbal - Gogol Kártyások és Genet Cselédek – indul.

 

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően egy kortárs magyar dráma ősbemutatója sem hiányozhat a programból, Egressy Zoltán Szimpla szerda című, a válásról szóló művét október végétől láthatják a nézők – közölte Gyüdi Sándor.

 

süti beállítások módosítása