Véget ért az idei MITEM

Kedden befejeződött a II. MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója. Április 12. és 28. között 13 ország 20 előadása került színre a Nemzeti három színpadán.

 

A Nemzeti Színház közleménye:

 

Az előadásokat összesen 7134 néző látta, a közönségtalálkozókon, a szakmai konferenciákon, a kísérőprogramokon több százan vettek részt, internetes felületeinket a találkozó ideje alatt csaknem 60 ezren látogatták meg. A Nemzeti Színház 450 vendéget (színészeket, alkotókat és háttérszemélyzetet) fogadott a találkozó során.

 

A MITEM különleges kísérőprogramokban is bővelkedett. Bemutattuk Eugenio Barba könyvét, aki előadást is tartott az érdeklődőknek. A Mejerhold-konferencia komoly szakmai visszhangot váltott ki. Anatolij Vasziljev a Nemzeti Színház kilenc színművészének tartott mesterkurzust Csehov: Sirály című művéből.

 

14 Mitem Brand eorifoto-9262

Zsótér Sándor, Trokán Nóra, Trill Zsolt és gyermeke a nemzeti Színház Brand c. előadásához kapcsolódó beszélgetésen

(fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

A találkozó programja során a Nemzetiben fellépett A nagy szépség című Oscar-díjas film főszereplője, Toni Servillo; az Almodovar-filmek sztárja, José Luis Gomez; a francia Evelyne Didi és Törőcsik Mari. Bemutattuk többek a legendás olasz Eugenio Barba, az iskolateremtő német-francia Matthias Langhoff, a különleges német Jan Bosse, az ígéretes francia Thomas Jolly, és a jövőre a Nemzetiben darabot bemutató bolgár Alexander Morfov rendezését.

 

A találkozó vendége volt Valerij Fokin, ennek következményeképpen a Nemzeti Színház három éves együttműködési megállapodást kötött a szentpétervári Alekszandrinszkij színházzal.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar színházi szakma legjelesebb képviselői látogattak el az előadásokra. Nagy sikere volt a Nemzeti közönségterében létrehozott Fesztiválklubnak, ahol a nézők és az előadások létrehozói minden este találkozhattak. A találkozó első külföldi visszhangjai - olasz, francia, és osztrák tudósítások - nagyon kedvezőek.

 

A kormány döntésének köszönhetően a MITEM elkövetkező két évének anyagi fedezete biztosított, máris elkezdtük a 2016-os fesztivál szervezését.

 

Szimbolikusnak tartjuk, hogy egy nappal hazánk legnagyobb nemzetközi színházi fesztiválja után avathatjuk fel a Nemzeti előtti parkban Schwajda György, az új Nemzeti Színház első igazgatójának szobrát.

 

mitem

 

Vidnyánszky az MTI-nek nyilatkozott:

 

A Nemzeti főigazgatója kiemelte, hogy amit vállalt a színház, azt teljesítette: gazdag programmal rendezték meg a találkozót, nem csupán egy színházi nyelv, színházi gondolat mentén, hanem színes palettát bemutatva. A MITEM-et az elkövetkezőkben is így szeretnék megvalósítani. "A rítus-színháztól az egészen alternatív gondolatokig kapjon teret minden" - hangsúlyozta, hozzátéve: céljuk, hogy aki végigköveti a fesztivált, láthassa, milyen színházi folyamatok zajlanak jelenleg a világban.


Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az előadások rendben lezajlottak, a társulatok köszönő levelei sorban érkeznek, mindenki elégedett volt a szervezéssel, a lebonyolítással, a színház műszaki dolgozóiról nagy elismeréssel szóltak a vendégek. Egyedül a Burgtheaterrel kapcsolatos incidens árnyékolta be a találkozó sikerét.


Mint megjegyezte, sajnálja a történteket és az egészet méltatlannak tartja. Felidézte, hogy a közjáték után a Burgtheater nem kért bocsánatot, azt írták, továbbra is aggódnak a demokrácia miatt, azonban ezzel együtt is szeretnének a Nemzeti Színházzal együttműködni.


"A két év alatt 18 ország szerepelt a MITEM-en, a bécsi társulaton kívül mindenki boldogan jött és vett részt a találkozón, nem csinált cirkuszt és örülnek, ha visszajönnek. Tehát van kivel együttműködni" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: számos remek színház van még a világon és egy sor ország nem vett még részt a találkozón. Elmondta, hogy a következő MITEM programjának nagy része már elkészült, jövőre ázsiai országok, Dél-Korea és Kína, valamint az argentin nemzeti színház is részt vesz a fesztiválon.


"Ha van szerepe a nemzeti színháznak - amiről évek óta vitatkozunk - akkor az az, hogy barátokat szerzünk szerte a világban és hidakat építünk egymás felé" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.


Beszámolt arról, hogy a Bukaresti Nemzeti Színházzal, a bolgár nemzeti színházzal, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházzal és az Eugenio Barba alapította Odin Teatret társulatával már tervezik az együttműködést. A bukaresti teátrum és az Odin Teatret vendégjátékra hívta a Nemzetit, emellett kínai turnéra is várják a társulatot.


Az igazgató sikerként beszélt a Mejerhold-konferenciáról, a diákok számára tartott és az Anatolij Vasziljev vezetésével a társulat színészeinek rendezett mesterkurzusról. Elmondta, hogy Vasziljev ősszel és a rákövetkező évadban is rendez a színházban, emellett Alekszandr Morfov és David Doiasvili is újra dolgozik a társulattal.

 

 

Forrás: Nemzeti Színház, MTI

 

 

süti beállítások módosítása