A k2 Színház lesz az idei THEALTER díszvendége

Az idén 25. alkalommal jelentkezik a THEALTER. Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja július 17-25. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

 

A THEALTER beharangozója:

 

A 2012-ben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén a k2 Színház nyerte el. A fiatal csapat 2011 őszén, az első THEALTER U21 plusz kisfesztiválon mutatkozott be Szegeden Sziszüphosz – nyílt próba egy felvonásban című előadásukkal, amelyet a kaposvári egyetem színészhallgatóiként készítettek. Még ugyanebben az évben az állandósulni látszó társulat felvételt nyert a Független Előadó-művészeti Szövetségbe, melynek azóta is tagja. 2012-ben sikerrel indultak a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán: azt a csöndet nem tudjuk eljátszani című produkciójukkal nem csak közönségsikert arattak, de elnyerték a zsűri fődíját is. 2013-ban elnyerték a FESZ „Pályakezdő” díját.

 

 

2014-ben már állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulatként tértek vissza Szegedre: a 24. THEALTER záróprodukciójaként a nagysikerű Mielőtt az éj leszáll! című, Jurányi-díjas Brecht-adaptáció, a IV. THEALTER U21 plusz Desszert kisfesztiválon pedig Baka-estjük, a Yorick visszatér bűvölte el a közönséget. A két fellépés között pedig a k2 Színház jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhe által adományozott Színikritikusok Díjának különdíjára is. „Újraolvassák a klasszikusokat, s ezek ürügyén mindig értékeikről, világképükről, vágyaikról és álmaikról beszélnek. Bátran kísérleteznek, s amit mondanak, az őszinte, tiszta vallomás a minket körülvevő világról. S ha mindez nem lenne elég: még humoruk is van" - írja Karsai György a társulatról.

 

A jubileumi THEALTER fesztiválon az idei évadban létrehozott előadásaik közül bemutatják a Szkéné Színházban készült Züfec - tisztelet a kivételnek egy részben és a Stúdió K társulatával közösen létrehozott, Dürenmatt: A nagy Romulus című drámájára alapozó Bakfitty című előadásokat. Előbbiek 1-1, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával a budapesti Hátsó Kapuban bemutatott Csehov-adaptáció, az Apátlanok – tétlenség 2 részben két alkalommal lesz látható Szegeden. A társulathoz és a kaposvári egyetemhez kapcsolódó Macskák Esernyővel zenekar is bemutatkozik a fesztiválon.

 

A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár harmadik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzus egyik műhelyét a fesztivál díszvendége, a k2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter vezetik. Az idei workshop címe: Nyilatkozz, hercegnő – Amphytrion Realoded. A kurzusok résztvevői – hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok – közösen dolgozva fogalmazzák újra, igazítják magukra a klasszikus dráma problematikáját. A munkafolyamatot idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálják. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat a fesztivál záró napján láthatja a közönség.

 

THEALTER2015 plakat

 

A THEALTER nyitónapján, július 17-én lesz látható a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában a Manipulációk című előadás. Bár hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hoznak létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal, ez most egy különleges előadás, illetve alkalom a fesztivál negyedszázados történetében.


A Manipulációk öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje. Az együttműködést 2013-ban a MASZK Egyesület kezdeményezte kifejezetten a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra, felkérve Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén Via Negativa színházi csoport vezetőjét a koncepció kidolgozására, illetve a projekt vezetésére. 2014-ben kezdődtek meg az előkészületek, az együttműködéshez csatlakozott két határon túli magyar színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT fesztivál. A tényleges alkotófolyamat 2015 januárjában indult egy egyhetes szegedi workshoppal, amelyen a rendező kiválasztotta a projektben részt vevő színészeket. A MASZK Egyesületet, mint hazai partnert Formanek Csaba, Levko Esztella és Szorcsik Kriszta képviseli, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházat Magyari Etelka és Mátyás Zsolt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat pedig Kucsov Borisz és Mészáros Gábor.


A munka tíznapos intenzív workshopokkal folytatódott. az alkotók február és május között havonta találkoznak. A produkciót 2015. május 23-án Temesváron láthatja először a közönség, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház TESZT fesztiváljának nyitó előadásaként. Ezt követően az előadás június végén az újvidéki INFANT fesztiválon, júliusban a THEALTER-en, szeptemberben a ljubljanai EX PONTO fesztiválon, novemberben pedig a szabadkai Desiré fesztiválon vendégszerepel.

 

thealter 2015 logo

 

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem, az egész estés színházi előadások mellett zenei, irodalmi és utcaszínházi programokat, kiállításokat is kínálnak majd a közönségnek. A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján is.

 

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó blog jr, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

 

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

 

A július 17-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

 

A szervezők fontosnak tartják, hogy a 2015-ös THEALTER – hagyományainak megfelelően – idén is a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat legyen.

 

A részletes programról a fesztivál honlapján: www.thealter.hu, valamint a Facebookon: www.facebook.com/thealter tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, kiváló minősítésű művészeti fesztivál. Szervező: MASZK Egyesület (Szeged).

 

Forrás: MASZK Egyesület

 

süti beállítások módosítása