Átadták az államtitkárnak a nemzeti táncprogramot

A döntéshozók munkáját kívánja segíteni az - a magyarországi táncművészet helyzetét átfogóan vizsgáló, és egy táncos életpályamodellt is kidolgozó - nemzeti táncprogram, amelyet szerdán adtak át a szakma képviselői Hoppál Péter kulturális államtitkárnak a tánc világnapja alkalmából rendezett budapesti gálaesten.

Az államtitkár kiemelte: "Nagyon fontos, hogy minden évben megünnepeljük azt a fajta magas szakmaiságot és azokat az alkotókat, akik révén Magyarországot Európában és a világban táncnemzetként tartják számon".


Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke a dokumentum átadásakor hangsúlyozta: az egy év alatt, sok táncművész szakértő által összeállított program összefoglalja mindazokat az eredményeket, amelyeket a magyar táncművészek létrehoznak, továbbá alternatívákat és megoldásokat kínál, nemcsak a jelen generáció, hanem a jövő nemzedékei számára is. "Hisszük és reméljük, hogy ez a program jó kezekbe kerül" - tette hozzá.

 

hoppal

Hoppál Péter kulturális államtitkár (fotó: Czeglédi Zolt, MTI)


Kiss János, a táncművészeti bizottság elnöke úgy fogalmazott: "Azért dolgozunk, hogy ez a gyönyörű, de nagyon rövid életpálya a táncművészeknek és a közönségnek egyaránt hosszú éveken keresztül tudjon boldogságot és örömet szerezni professzionális színvonalon".


A dokumentum átfogóan vizsgálja a magyarországi táncművészet helyzetét a kezdetektől az életpálya végéig, továbbá foglalkozik mind a független, mind a nemzeti státusban lévő együttesekkel, a befogadószínházakkal, a magyarországi és a külföldi forgalmazással, a tánc médiában való megjelenésével, a tánctudomány helyzetével és a szaklapokkal egyaránt.


A gálaesten a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is átadták, amellyel többek között az évad legjobb női, férfi és pályakezdő táncművészeit, valamint a legjobb alkotókat ismerték el.


A Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója által rendezett gálán az előző év díjazottjai, a magyar táncművészet legkiválóbb együttesei léptek színpadra, mások mellett a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása