Sztárépítész is tervez díszletet a Berlini Állami Operában

A Berlini Állami Opera 15 bemutatóval várja közönségét a 2015/16-os évadban. Az új évadban a dalszínházi világ egy sor csillaga mellett egy amerikai sztárépítész, Frank Gehry is bemutatkozik, Daniel Barenboim főzeneigazgató pedig az eddiginél is több időt fordít a berlini publikumra.

A német főváros talán leghíresebb operája a hatodik szezont kezdi a Schiller Színház épületében az Unter den Linden sugárúton álló operaház elhúzódó felújítása miatt.


Az ideiglenes játszóhely nagyszínpadán 8, a műhelyszínpadon 7 bemutatót tartanak, műsoron lesz további 24 opera, szerveznek 85 koncertet és megtartják a hagyományos húsvéti fesztivált is (Festtage), így összesen 305 rendezvénnyel várják a közönséget a hétfőn kiadott program szerint.

 

berlin staatsoper

Fotó: staatsoper-berlin.de


Daniel Barenboim négy premiert és egy tucat koncertet és zongoraestet vállalt. A világhírű karmester és zongoraművész vezényli a többi között Christoph Willibald Gluck Orfeusz és Euridiké című operáját, amelyhez a leginkább a bilbaói Guggenheim Múzeum és a Los Angeles-i Disney koncertterem révén ismert Frank Gehry tervezett díszleteket.


Barenboim áll majd a karmesteri pultnál A nürnbergi mesterdalnokok premierjén is, amely jubileum a művész számára: a 20. Richard Wagner-produkció lesz, amelyet a Berlini Állami Operában dirigál.


Az intézmény a következő évadra sztárok hosszú sorát nyerte meg egy vagy több produkcióra, fellép mások mellett Anna Netrebko, Placido Domingo, Rene Pape, Waltraud Meier, Szonja Joncseva, Bejun Mehta, Magdalena Kozena, Rolando Villazon és Jonas Kaufmann.


Daniel Barenboim a hétfői programismertető sajtótájékoztatón határozottan cáfolta, hogy szemet vetett volna a világ egyik legjobb komolyzenei együttese, a BerliniFilharmonikusok vezetői pozíciójára. "Nem vagyok jelölt" - szögezte le már az első vonatkozó kérdésre, majd kivonult a sajtótájékoztatóról, hogy megelőzze az újságírók további kérdéseit.


A Berlini Filharmonikusok művészeti vezetői és vezető karmesteri pozíciója az egyik legrangosabb állás a klasszikus zene területén. Betöltéséről május 11-én döntenek a zenekar állandó tagjai. A szavazást az tette szükségessé, hogy az együttest 2002 óta vezető brit Sir Simon Rattle bejelentette, nem kívánja meghosszabbítani 2018 közepén lejáró szerződését.


Az RBB berlin-brandenburgi regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság és a Berliner Morgenpost című fővárosi lap közös közvélemény-kutatása szerint a közönség Andris Nelsonst látná legszívesebben a tisztségben. A 36 éves lett karmester után a második a 34 éves venezuelai Gustavo Dudamel, a harmadik az 55 éves német Christian Thielemann.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása