“Szárnyára vesz majd a hírnév…” – Készül a Fame az Operettben

Június 26-án mutatják be a Budapesti Operettszínházban a Fame - A hírnév ára című musicalt, olyan szereplőkkel a színpadon, akikről a történet valóban szól: fiatal pályakezdőkről. Olvasópróbán jártunk.

 Lőrinczy György, a teátrum igazgatója a próbán elmondta, hogy az évad utolsó, egyben legfontosabb musical bemutatójára készülnek.

 

"Nemrég a fiatal generációval indítottunk egy kampányt 'Mi is itt vagyunk!' címmel, a Fame ennek a kezdeményezésnek a zászlóshajója lesz. Emellett izgalmas tanári gárdát sikerült összeállítani: Szulák Andrea, Nádasi Veronika is erősíti a csapatot. Zenetanárként pedig Csuha Lajos és Pálfalvy Attila lép színpadra. Évek óta tendencia az Operettszínházban, hogy az előadásainkba vendégművészeket hívunk meg, ezúttal Auksz Évát, Vásári Mónikát köszönthetjük a társulatban, a drámatanár szerepében pedig Németh Kristóf és Vasvári Csaba látható majd."

 

20150428 OPTT Fame olvasoproba 20 resize

 

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető is köszöntötte a fiatalokat, majd átadta a szót Somogyi Szilárdnak, aki elárulta, hogy 20 évvel ezelőtt a Toldy Mária musical-stúdió növendékei vitték színre a musicalt, akkoriban a Színház- és Fimművészeti Egyetem operett-musical osztályába a stúdióból vették fel a legtöbb növendéket.


"Azóta viszont rengeteget változtunk, változott körülöttünk minden, sokkal többet vár el tőlünk a közönség mint anno, energikusabb világban élünk. Már nemcsak arról szól a darab, hogy jól érezzük magunkat. Ma rengeteg olyan műsor készül, ahol küzdeni kell a színpadra kerülésért, komoly szakmai szempontok alapján választják ki a castingokon a szereplőket, minden gyorsabb és kegyetlenebb. A Fame tulajdonképpen a megélhetésről is szól, arról, hogyan működik a művészvilág. A csillogás nem minden – ezzel is tisztában kell lennünk. Lehetnek csúcs- és mélypontjai egy karriernek – mi mindezt megmutatjuk majd a Fame-ben és úgy gondolom, a rengeteg felkészülés biztos, hogy meghozza a gyümölcsét." – tette hozzá az előadás rendezője.

 

20150428 OPTT Fame olvasoproba 22 resize

 

A fordítást és a szövegkönyvet Perczel Enikő dramaturg írja, de Miklós Tibor szövegkönyvéből is dolgoznak, változás csak az amerikai jogtulajdonosok elvárása alapján készül.

 

A főbb szerepekben Gubik Petra, Muri Enikő, Veréb Tamás, Kocsis Dénes, Jenes Kitti, Simon Panna, Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Vágó Zsuzsi , Németh Kristóf és Vasvári Csaba, Pálfalvy Attila, Csuha Lajos, Szulák Andrea, Auksz Éva, Vásári Mónika és Nádasi Veronika látható.

 

A jelmeztervező Velich Rita, a koreográfiát Balogh-Barta Viktória jegyzi, a díszlet Bátonyi György munkája, a zenei vezető Balassa Krisztián, a karigazgató Drucker Péter, a musical rendezője Somogyi Szilárd.

 

20150428 OPTT Fame olvasoproba 41 resize

 

Az előadás Alan Parker 1980-as Fame című filmje alapján készült, melyben Irene Cara alakította a főszerepet. A színpadi show világpremierjét 1988-ban Floridában tartották, 1995-ben érkezett Londonba, a Cambridge Theatre-be. A West Enden bemutatott darabot két Olivier-díjra is jelölték.


Magyarországi premierje közel 20 éve volt. Most, a 2014/15-ös évadban újra színpadra kerül és nagyon pontos életképet mutat arról, hogy a mai tehetségkutatók világában a könnyű siker, a sztárság tiszavirág életű, ha nincs mögötte munka, áldozat és harc. A tehetség egy szerencsés állapot. Sok tényezőnek kell összejátszani ahhoz, hogy valódi érték szülessen. A történet előadőművészi kurzuson játszódik, főiskolásokról, a fiatalok útkereséséről szól, akik olyan tréningekre szakosodnak, melyek a siker felé vezető útra terelik őket. A musical bepillantást enged a kulisszák mögötti világba is, amely már korántsem olyan csillogó, mint ahogy az kívülről látszik.

 

Színház.hu

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása