Bartók operáját is előadják a Wiener Festwochen fesztiválon

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját is előadják a Wiener Festwochen rendezvénysorozaton, amelyet a 2014-es év legjobb fesztiváljának járó díjjal tüntettek ki - jelentették be a szervezők csütörtökön.

 

A Wiener Festwochen rendezvényeit idén május 14. és június 21. között tartják. A fesztiválon csaknem 20 ország művészeinek 40 produkcióját mutatják be.


Markus Hinterhäuser, a fesztivál intendánsa június 8-án veszi át a Musiktheaterpreis kitüntetést. Az elismeréssel 2013 óta díjazzák a legjobb osztrák színházi társulatokat és előadásokat.


Bartók operáját Kent Nagano vezényletével, Andrea Breth rendezésében adják elő június 19-én és további három alkalommal a Theater an der Wien színházban, Robert Schumann Téma variációkkal Esz-dúrban (Geistervariationen) című művével együtt.

 

Schonbrunn-wien

Fotó: Leonhard Foeger/Reuters


A fesztivál nyitókoncertjét a Bécsi Filharmonikusok adják május 14-én este Schönbrunnban. Hagyományosan a nyitókoncertet a bécsi Városháza előtti téren szokták tartani, azonban idén az Eurovíziós Dalfesztivál előkészületei miatt megváltoztatták a helyszínt. Az estén észak-európai zeneszerzők, Carl Nielsen, Edvard Grieg, Christian Sinding és Jean Sibelius műveit adják elő Zubin Mehta vezényletével. Az esten fellép Rudolf Buchbinder osztrák zongoraművész. Az ingyenes esemény esőnapja május 15-én lesz.


Bemutatják Dosztojevszkij Karamazov testvérek című művét is, amelynek német rendezője, Frank Castorf május 30-án Christoph Schönborn bécsi érsekkel és Ursula Baatz osztrák szerzővel beszélget a hitről és Istenről.


Tiit Ojasoo és Ene-Liis Semper észt rendezők Peter Handke Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című művét dolgozták fel. A műről szóló pódiumbeszélgetést május 22-én tartják a Theater an der Wien színházban.


Csehov Sirályát Bobo Jelcic horvát rendező viszi színre, a darabot horvát nyelven német felirattal adják elő a fesztiválon. Bemutatják továbbá William Shakespeare királydrámáit a holland Peter Van Kraaij és Bart Van den Eynde adaptációjában, valamint Jaroslav Hasek Svejkjét, amelyet a cseh Dusan David Parízek vitt színre. 

 

A fesztiválon látható Marcel Ophüls Oscar-díjas francia rendező The Memory of Justice (Az igazság emléke) című, a nürnbergi perről szóló dokumentumfilmje is. A június elsejei bécsi bemutatón a rendező személyesen is jelen lesz.


Május 28-tól a Bécs belvárosában lévő Morzinplatz szabadtéri kiállítóhelyszínné változik, ahol művészek performanszokkal, kiállításokkal és beszélgetésekkel emlékeznek a nácizmus áldozataira. A szervezők azért ezt a helyszínt választották, mert itt állt a Hotel Metropol, amely a Gestapo központjaként működött.


A Wiener Festwochen néhány előadása ingyenes, a többi produkcióra a belépőjegyek online már kaphatók, a jegypénztárak pedig szombattól kezdik el árusítani. Az eseményt 1951 óta rendezik meg.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása