Tévedések vígjátéka - Bezerédi főszerepben Békéscsabán

Shakespeare halhatatlan művét Csiszár Imre rendezi, Ephesusi Antipholus szerepét Bezerédi Zoltán játssza a Jókai Színházban.

A próbák már április végén elkezdődtek, június elsején előbemutató lesz, szeptemberben pedig premier, és a bérletes nézők a 2015/16-os évadban láthatják majd az előadást.

 

DSC09486

Csiszár Imre

 

Csiszár Imre már többször dolgozott a Jókai Színházban. 2012-ben a a XVII. Magyar Drámaíró Versenyen rendezett, és a teátrum vezetése azóta tervezte újra a közös munkát, amit a rendező elfoglaltsága miatt nem sikerült hamarabb tető alá hozni. Az együttműködés azonban ennél is régebbre nyúlik vissza, hiszen Békéscsabán a Canterbury meséket rendezte Csiszár 1979-ben, Nyírő József Jézusfaragó emberét Bartus Gyulával a főszerepben 1993-ban állította színre.


Csiszár Imre úgy véli, az a tény, hogy a Jókai Színház eléggé távol esik a fővárostól, inkább segít, mint rontana a helyzetén: kevesebb szempontnak kell megfelelnie, mint egy pesti teátrumnak, önálló stílust képviselhet, mindenféle műfajban kipróbálhatja magát.

 

DSC09481

Bezerédi Zoltán


"Egy 'sokat evő' színháznak látom a békéscsabait, ahol nagyon pontos és jó alkotómunka folyik. Nagyon jó a színház vezetése, a darabválasztásokkal figyelembe veszik a társulat milyenségét, tehetségét, hozzáállását. Mindenki megkapja azt a szerepet, amelyben a legjobban meg tudja mutatni magát. A színészek, akikkel együtt dolgozom, nagy munkakedvvel tevékenykednek. Ez kell is, hiszen egy Shakespeare-vígjáték színészileg igencsak munkaigényes. A végeredménynek könnyednek kell lenni, de ezt a könnyedséget csak kemény munka árán lehet előidézni. Ezt a csapat felismerte, a kis szereplő, a nagy szereplő, a vendég és a helyi erő, mindenki nagyon nagy lelkesedéssel vesz részt a munkában" - hangsúlyozta a rendező.


"Egyelőre mindennel el vagyok halmozva, és csak a legjobbakat tudom elmondani. Érdekes szituációban vagyok, még keresem a helyem. Nagyszerű szerepet kaptam, és a társulat is nagyon jó. Hosszú évekig voltam vidéki színész, itt is hasonló az életforma, mint Kaposváron volt. Félig idevalósi vagyok, hiszen édesapámék békéscsabaiak, és nagyon sok rokonom él itt, de korábban nem hogy nem játszottam, még nem is jártam a Jókai Színházban. Éppen itt volt már az ideje" - hangsúlyozta Bezerédi Zoltán.

 

DSC09498

 

Shakespeare vígjátéka Szász Imre fordításában kerül színre Békéscsabán, Ephesusi Antipholus szerepét a Kossuth-díjas Bezerédi Zoltán, a budapesti Katona József Színház művésze játssza, Solinus, Ephesus hercegének szerepében a Jászai-díjas Bartus Gyulát, Aegeon syracusai kereskedőként Jancsik Ferencet láthatja a közönség, mellettük Katkó Ferenc, Gulyás Attila, Csomós Lajos, Presits Tamás, Szabó Lajos, Czitor Attila és Ormándy M. Keve játszik az előadásban. Emíliát, Aegeon feleségét és az apácafőnöknőt Kovács Edit, Adrianát, Ephesusi Antipholus feleségét Komáromi Anett, Lucianát, a húgát Liszi Melinda játssza. Fehér Tímea, Veselényi Orsolya, valamint a Színitanház számos hallgatója kap lehetőséget a sokszereplős darabban. A zenét Csiszár Virág válogatja, a díszletet a Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész rendező, Csiszár Imre tervezi, a jelmeztervező a Kossuth- és Jászai-díjas Szakács Györgyi.


A Tévedések vígjátéka 1981-ben szerepelt a Jókai Színház repertoárján, akkor Rencz Antal és Ungár Tamás rendezésében.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

Fotók: JókaiFilm/Nagy Attila

 

süti beállítások módosítása