Hamarosan kezdődik a Keresztény Színházi Fesztivál

 Május 15-én kezdődik a második Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban, ahol a magyar produkciók mellett olasz és lengyel előadásokkal is várják a közönséget.

A május 23-ig tartó rendezvénysorozatnak otthont adó Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom mellett az idén új helyszíneken, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is zajlanak programok.

 

A Keresztény Színházi Fesztiválon látható lesz a Fratelli Napoli Marionettszínház, amely gyönyörűen faragott, élethű bábjaival meséli el Jézus születését - olvasható a szervezők közleményében.

 fratelli napoli marionettszinhaz 1

Fratelli Napoli Marionettszínház (forrás: bp24.blog.hu)

 

Mint írják, az 1921 óta működő szicíliai Fratelli Napoli Marionettszínház mellett fellép az Újszínházban a  az erőteljes társadalomkritikát megfogalmazó Csodák hálójában című előadással. A koprodukcióban készült zenés játék kortárs, haladó keresztény gondolatokat képvisel, a darab a ma emberének nagy kérdéseire keresi a választ zenével, szenvedéllyel, erőteljes színészi játékkal fűszerezve - írják az ismertetőben.

 

Az olasz vendégelőadások mellett a programban szerepel az évszázadokkal ezelőtti hagyományokra építő misztérium musical is Lengyelországból. A Teatr "A" Totus Tuus című előadása II. János Pál pápa életét dolgozza fel egyedi, multimédiás vetítéssel és különleges koreográfiával.

 

Mint a közleményben áll, Dörner György a vallásos tematikájú, nemzetközi előadásokkal erősítené hazánkban az egységes, keresztény európai szellemiséget.

 

totus tuus 1

Totus Tuus (forrás: bp24.blog.hu)

 

"Keresztény szemmel nézve Európa nem egészséges. Válság válságot követ, amely tendencia valahol az erkölcsileg fellazult eszmerendszerekben gyökeredzik. Ennek fényében válogattuk össze a második Keresztény Színházi Fesztivál repertoárját. Az egységes, keresztény Európa jegyében hívtunk vendégelőadókat Olaszországból és Lengyelországból is, ahol a vallásosság talán intenzívebben áthatja a mindennapokat, ezáltal a művészetet is" - mondta Dörner György az összművészeti seregszemle programjának idei bővüléséről.

 

A programsorozat nyitónapján tartják a bemutatóját az Újszínházban Kocsis István, erdélyi magyar író Az áldozat című drámájának, amely Szent Margit legendáját dolgozza fel, és a fesztivál ideje alatt búcsúztatja el a társulat a szerző Árva Bethlen Kata című darabját.

 

Az Újszínházban látható lesz a Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művéből készült előadás és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! (Mindszenty) című darabja is.

 

A rendezvényhelyszínekhez újonnan csatlakozó József Attila Színházban a Feketeszárú cseresznye lesz látható Rékasi Károllyal a főszerepben, a Nemzeti Színházban pedig a Vidnyánszky Attila által rendezett Johanna a máglyán című darabot és Zelei Miklós Zoltán újratemetve, avagy egy kettézárt falu története című művét, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását tekintheti meg a fesztivál közönsége.

 

csodak halojaban 1

Csodák hálójában (forrás: bp24.blog.hu)

 

A rendezvényen fellép a nemzetközileg elismert Cantemus Kórus, továbbá a magyarság sorsfordító eseményeit bemutató Ezeregyév című történelmi táncshowval lép színpadra az ExperiDance.

 

A fesztivál teljes ideje alatt Molnár János grafikus és festőművész kiállítása látható az Újszínház Galériában és a Bubik István Stúdiószínpad előterében.

A rendezvény fővédnöke Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A fesztiválról további információk érhetők el a www.ujszinhaz.hu oldalon.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása