Magyarországon turnézik a Virsky Ukrán Állami Népi Együttes

Április 15-én Keszthelyen kezdte magyar turnéját a világhírű együttes, amely május 11-ig összesen huszonkét városban mutatkozik be.

Az együttesről:

 

Pavel Virsky, a világhírű táncos-koreográfus, 1937-ben alapította a nevét viselő VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttest. Virsky az odesszai opera klasszikus táncosaként szeretett bele a néptáncba, és csupán néhány évre volt ahhoz szüksége, hogy az ukrán együttes a Szovjetunió államilag is elismert, ünnepelt csapata legyen.

A csapatot jelenleg az ukrán tánckultúra egyik legnagyobb alakja, Miroslav Vantuh vezeti, aki 2002-ben megkapta az „Ukrajna első számú nemzeti hőse” kitüntetést az ukrán kultúrába és a néptáncba vetett töretlen és fáradhatatlan munkájáért.

 

Virsky sajto2

 

Miroslav Vantuh megtartotta egykori barátja, az együttes alapítója és első művészeti vezetője – Pavel Virsky - örökségét: a VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes legfőbb célja, hogy összegyűjtse, megőrizze és repertoárján keresztül az egész világnak bemutassa az ukrán nemzeti kultúrát, a népi hagyományokat, a néptáncot, a népzenét, a népviseletet. Ukrajnában a Virsky tánciskolájába bekerülni óriási kiváltság, a kiválasztott szerencsések kicsi gyerekként, hatévesen kerülnek a szigorú képzésbe, de tizenhét éves korukra a tudásuk világviszonylatban is kiemelkedő.

 

Az idén 78 éves VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes produkciói roppant szenvedélyesek és látványosak, a világ bármelyik pontján megtalálják az utat az emberek szívéhez. A táncosok szakmai, technikai tudása, a lebilincselő koreográfia, a lenyűgöző látvány, a színpompás kosztümök ámulatba ejtik és elkápráztatják a közönséget. A táncos szólisták akrobatikus tudása, a női- és férfikarok virtuóz felkészültsége, az értékmegőrző szellemiség, az életigenlő tartalom együttesen adják a társulat szinte mágikus erejét. 

 

Virsky sajto4

 

A számtalan nemzetközi díjjal büszkélkedő VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes már több mint 60 országban vendégszerepelt, felléptek Vietnamban, Koreában, Kínában, Kubában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Brazíliában, Argentínában, Venezuelában, Portugáliában, Svájcban, Dániában, Andorrában, Japánban, Amerikában, Kanadában.

 

A 84 főből álló világhírű társulat, a VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes 2015 tavaszán egy lélegzetelállító turnéval érkezik Magyarországra.

 

 

Részletek a nemzetközi sajtóból:

 

THE NEW YORK TIMES - Anna Kyselhof:

„A Virsky táncosai szinte repülnek a színpad felett, hihetetlenül magasra ugranak. Mozdulataikat, ugrásaikat nézve, a nézőnek az a benyomása, hogy a művészek minden lehetséges határt túllépnek és még a gravitáció sem hat rájuk, lógnak a levegőben. A művészetnek és a technikai tudásnak ez a szintje teljesen ámulatba ejt, nincsenek szavaim az érzelmek kifejezésére, arra az örömre és boldogságra, amit az együttes közvetít.”

 Virsky sajto1

 

ТНЕ WASHINGTON РОSТ – Lisa Tramer: Kétórányi élvezet

„A Virsky-nek csupán a legelső tánc feléig kellett eljutnia ahhoz, hogy a közönség tapsviharban törjön ki, ami ezután megszakítások nélkül kitartott az előadás végéig, a nézők szinte megőrültek. A Virsky méltán nevezhető a világ legjobb csapatának, a művészek gyakorlatilag repülnek a színpad felett. A rendkívül dinamikus zene és a mozdulatok összetettsége ellenére minden szinkronban történik, a művészek egy emberként mozognak a színpadon, mintha nem is 60 ember táncolna, hanem csak egyetlen. A legendás kozák- és a női lírai táncok számos bonyolult technikai elemet tartalmaznak, amelyeket tökéletes előadásban, a legapróbb hibák nélkül élvezhettünk. A koncert végén, a leghíresebb ukrán tánc, a Hopak után a közönség felállva, óriási ovációval honorálta a csapat munkáját, akkor értettem meg, hogy miért mondják, hogy a Virsky maga Ukrajna szíve és lelke. ”

 

LE FIGARO - Rene Sirvin: Káprázatos álom

„Egy csodálatos, tökéletes és kivételes produkciónak lehettünk tanúi, amelyre csak 10-20 évente kerül sor. A gyönyörű táncok, a pazar jelmezek és a harmonikus koreográfia a legelső pillanatoktól kezdve rabul ejt. Megigéz a kék, piros és fehér színekben pompázó táncosok hulláma, majd elkap a zene ritmusa, a vidám és színes ünneplés hangjai, a dinamikus ütemek, amelyeknek lehetetlen ellenállni. A táncok másodpercnyi pihenő nélkül követik egymást. A férfiak vad tempóban adják elő akrobatikus mozgásaikat, úgy ugrálnak, mint a halak, magasra szökdelnek a levegőben, dobolnak a sarkaikkal, felváltva hajlanak, forognak, míg a gyönyörű népviseletben pompázó nők arannyal, gyönggyel díszített hosszú, fehér ruhákban siklanak, mint a jégkorcsolyázók. Úgy tűnik, a Virsky a tökéletesség és virtuozitás csúcsára ért. Lehetetlen nem elolvadni a tisztaságuk, eleganciájuk és tehetségük láttán.”

 

Virsky sajto6

 

Hátralevő helyszínek:

 

05.03          Eger                      Gárdonyi Géza Színház

05.05          Kaposvár             Csiky Gergely Színház

05.06          Tatabánya          Földi Imre Sportcsarnok

05.07          Sopron                 MKB Aréna Sopron

05.08          Veszprém           Veszprém Aréna

05.09          Székesfehérvár               Vörösmarty Színház

05.10          Budapest            Erkel Színház

05.11          Szeged                 Szegedi Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása