Athéni Timon – Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése az Ódryn

William Shakespeare Athéni Timon című művét Hegedűs D. Géza főszereplésével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében és Vecsei Miklós H. újrafordításában láthatjuk az Ódry Színpadon május 12-én.

A diplomadarabban az idén végzős Marton-Hegedűs-Forgács osztály fiúcsapata mellett a Bagossy-Pelsőczi-Rába osztály négy tagja, valamint Mátyássy Szabolcs, Kovács Adrián és Lányi Kristóf zenészek, zeneszerzők lépnek színre. A darab irodalmi konzultánsa Dr. Kállay Géza, rendezőasszisztense Szélinger Anna.

 

timon 01

 

Ajánló a darab elé:

 

Hogy fér össze a körülöttünk burjánzó nyomor és háború a fogyasztói társadalom csillogásával? A fiatal alkotók Timont körülzsongva próbálnak tükröt tartani e látványcivilizációnak. Majd Timont a meztelen ürességbe követve próbálják feltárni a világát elhagyó ember aggályait és őrjítő magányát. Végül a tisztulásban keresik a választ arra, hogy milyen pillérekre építhet a ma embere, amikor újrakezdésről beszél. Hogy valóban TÁRSak alkotják-e a TÁRSadalmat? És hogy van-e még értéke a nyelvnek, vagy a tudásnak a képernyők világában?

 

timon 02

 

Ifj. Vidnyánszky Attila a darab kapcsán:

 

„Most nagy élmény az Athéni Timon-on dolgozni, Vecsei Miklós barátom remek új fordítása és színésztársaim nagy segítségemre vannak, ahogy osztályfőnökeim is: Marton László és Hegedűs D Géza. Azt érzem, társaimmal valami közöset képviselünk, és ez jó. Nagyon bízom bennük. Így velük nagyon élvezem a rendezést. Még nagyon sokat kell tanulnom, nagyon érdekel a nagyvilág, a filmezés is. Anno nagyon sorsszerű volt az, hogy pont idekeveredtem a Színművészetire, nem tudom hogyan tovább, az már biztos, hogy nem egyedül.”

 

timon 03

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

A játék már a folyosón elkezdődik, amikor a mulatozó athéni ifjak felbukkannak a gyülekezők között, felugranak a zongora tetejére, és közvetlenül a nézőkhöz szólnak. Piperkőc bagázs, akiket a pénz és a dáridó éltet; Timon, a bőkezű mecénás pénzén élősködnek, aki számolatlanul szórja adományait, s barátainak hiszi kitartottjait. Amikor Timon csődbe megy, mindenki elfordul tőle, ő pedig az erdőbe menekül, s földbe vájt kunyhóban tengeti remeteéletét. Hatalmas energiák feszülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős színművészhallgatóit felvonultató vizsgaelőadáson. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezőként bevet minden eszközt a totális színházérdekében: fény, zene, ének, tánc, a nézők mozgatása - egy színészként nagy tehetséget mutató fiatal művész teszi le markánsan a névjegyét. Hegedűs D. Géza osztályvezető tanár Timon szerepében torokszorító pillanatokkal teszi emlékezetessé az intim és szeretetteli, egyben nyersen férfias közös játékot. A tanítványok egymásra hangolódása, szakmai alázata, vibráló tehetsége a mester és a színjátszás iránti tisztelet kifejeződése. Shakespeare ritkábban játszott művét a színészként is kiemelkedő Vecsei Miklós Husi ezen előadás céljára fordította le és írta át. (Forrás: HVG)

 

Képekben az előadásról:

fotó: Badinszky-Tolvaj Annus 

 

timon 05

1.

 

timon 06

2.

 

timon 13

3.

 

timon 21

4.

 

timon 25

5.

 

timon 28

6.

 

timon 29

7.

 

timon 32

8.

 

timon 38

9.

 

timon 39

10.

 

Athéni Timon

Szereplők:

Hegedűs D. Géza

Böröndi Bence

Csapó Attila

Dóra Béla

Janka Barnabás

Kovács Adrián

Mátyássy Szabolcs

Patkós Márton

Szabó Sebestyén László

Tóth András

Brassai Tóth János

Vecsei Miklós H.

Zoltán Áron

Lányi Kristóf

 

IDŐPONT:

Május 12. 22:00, 30., 31. 15:00

HELYSZÍN:

ÓDRY SZÍNPAD

 

Forrás: odryszinpad.hu, Szinhaz.hu, HVG, origo.hu

 

süti beállítások módosítása