Bakfitty – Sírásás két részben a K2 rendezőpárosától

Április 17-én mutatta be a Stúdió K és a K2 Társulat a Bakfitty című előadást Dürenmatt: A nagy Romulus című komédiájának alapján.

Ajánló a darab elé:

 

„Ha belegondolsz, hogy eljön az idő, amikor nem beszélnek többé latinul és görögül, csak olyan lehetetlen nyelveken, mint ez a germán. Képzeld el, germán törzsfőnökök, kínaiak meg zuluk ragadják magukhoz a világpolitikát, a műveltségünk és kultúránk legkisebb szilánkja nélkül. Az már biztos, hogy rettenetes napok virradnak ránk. Szó szerint a sötét középkor. Nem szeretnék pesszimistának tűnni, de azt kell mondjam, ezt a mostani katasztrófát az emberiség sohasem fogja kiheverni.”

 

bakfitty-011

Nagypál Gábor (fotó: Schiller Kata)

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

A HVG kritikusa így ír az előadásról: "Alighanem a színházi évad egyik legemlékezetesebb jelenete az a két perc, amelyben a Bakfitty két főhőse, két birodalom diktátora egymástól várja a megváltást. Róma utolsó császára, a hullahegyektől megcsömörlött Romulus a halált hozó kardcsapást reméli a germánok fejedelmétől, Odoaker pedig azt, hogy végre átadhassa a véres hatalmát szimbolizáló fegyverét a világ igazgatására méltó férfiúnak, s ezzel megszabadulhasson a további gyilkolás rémétől. A mindkettőjük által évek óta áhított pillanatban Romulus (Nagypál Gábor) mögött Odoaker (Rózsa Krisztián) térdel, és behunyt szemmel mindketten a másiktól várják a cselekvést: a nyakazást, illetve a behódolás elfogadását. Ám múlnak a - színpadon még csigalassúságúbbnak érzékelt - percek, s nem történik semmi. Azazhogy dehogynem: a színészek leheletnyi mimikával és testbeszéddel mindent "elmondanak" a zsarnokság mibenlétéről. Dürrenmatt fergeteges történelmietlen történelmi drámájának, A nagy Romulusnak "figyelembevételével" született, Sírásás két részben alcímű előadást a színészi remekléseken túl a többedszer is közösen rendező (s előtte a kiválasztott darabot közösen átíró, mára hangszerelő) Benkó Bence és Fábián Péter jegyzi. A két társulat gárdájából összeállt (remélhetőleg nem csak alkalmi) csapat pedig úgy komédiázik, hogy a néző végigheherészi, időnként könnyesre röhögi magát az egymásra zsúfolt poénokon - a színházból kitántorogva viszont a megrendültségtől kapkod levegő után".

 bakfitty-077

 

A felonline.hu szerzője pedig a következőképp méltatja az előadást: "A darab legsikerültebb eleme Romulus figurája. Nagypál Gábor színészi teljesítménye nemcsak az, hogy órákon át képes sózogatni 5-6 főtt tojást, hanem az is, hogy képes meglett emberként hűen kitartani „Róma bírájának” szerepében. Ez a Romulus úgy nem tesz semmit a birodalmáért, hogy a néző egyszerre átkozza és dicsérje érte".

 

A produkcióról képekben:

Fotó: Schiller Kata

 

bakfitty-015

 1.

 

bakfitty-019

 2.

 

bakfitty-035

 3.

 

bakfitty-040

 4.

 

bakfitty-059

 5.

 

bakfitty-062

 6.

 

bakfitty-083

 7.

 

bakfitty-092

8.

 

bakfitty-099

9.

 

 11150205 841251542627327 5030777317593964294 n

 

Bakfitty

 

Szereplők:

ROMULUS: Nagypál Gábor

JULIA: Nyakó Júlia

REA: Pallagi Melitta

ISAURIAI ZÉNÓ: Horváth Szabolcs

MARES: Sipos György

TULLIA ROTUNDA: Homonnai Katalin

PYRAMUS: Borsányi Dániel

ACHILLES/PHYLAX: Domokos Zsolt

AEMILIANUS: Viktor Balázs

SPURIUS TITUS MAMMA: Lovas Dániel

CAESAR RUPF:  Spilák Lajos

APOLLONIA/THEODERICH: Piti Emőke

ODOAKER: Rózsa Krisztián

LÁTVÁNY: Pignitzky Ádám

DRAMATURG: Kautzky-Dallos Máté

FÉNY: Fodor Gergely

RENDEZŐASSZISZTENS: Homonnai Katalin

 

RENDEZŐ: Benkó Bence, Fábián Péter

 

Legközelebbi előadások: május 16. szombat 19:30, május 22. péntek 19:30

 

süti beállítások módosítása