Saïd - Újra a Trafó műsorán a Trojka Genet-átdolgozása

Május 12-13-án látható a Trafó színpadán a Trojka Színházi Társulás Saïd című előadása. A márciusban bemutatott produkció Jean Genet A paravánok című drámája alapján készült.

 

Az alkotók ajánlója:


Francia-arab konfliktus, az elfogadás és a kirekesztés, az elnyomásból való kitörni vágyás a témái Soós Attila friss rendezésének. Az 1961-ben íródott dráma ma is aktuális kérdéseket feszeget: tudunk-e békében élni egymás mellett? Egyáltalán, akarunk-e békében élni egymás mellett? Mit ér az életünk a másik kezében? Mit ér a másik élete a mi kezünkben? Van szabad választásunk, van uralmunk magunk fölött? Meddig mehetünk el a gyűlölködésben, és meddig mehet el a másik? A produkcióban szerepel a tavaly bemutatott Viktória – A zürichi expressz című svájci nagyjátékfilm főszereplője, Farkas Franciska is, aki pontosan tudja, hogy milyen szembenézni az előítéletekkel…


Soós Attila és Muhi Zsófia dolgozta át Jean Genet A paravánok című drámáját, amit a szerző nem sokkal az algériai háború lezárása előtt fejezett be, 1961-ben. Az előadásban Saïd, az egyszülött arab fiú kerül a középpontba. Egyetlen terve, hogy maga mögött hagyja eddigi életét, és új hazát keressen. Ehelyett egy gyilkosság vádjával, az ezzel járó megszégyenüléssel és a véget nem érő üldöztetéssel kell szembenéznie.
A társulat előszeretettel dolgoz színpadra más műfajú irodalmi anyagokat, mint például Franz Kafka: A kastély című regényét, vagy Georg Büchner: Lenz című elbeszélését. A társulat mostani kiindulási pontja: A paravánok című dráma karikatúrista formanyelve a francia-arab konfliktus kontextusában. A 2015. januári Charlie Hebdo szerkesztősége elleni brutális támadás után még inkább aktuális a nemzetek közötti ellentétek barbár kezeléséről beszélni.

 said1

 Fotó: Süveg Áron

 

A Trojka Színházi Társulás 2013-ban alakult Soós Attila vezetésével. A trojka oroszul hármas fogatot jelent, melyet a rendező így definiál: „A hármas fogat az alkotókból, az előadókból, és a nézőkből áll össze. Nyitott társulás vagyunk, az egyeztethetőség határain belül mindenki szabadon ki-be járhat benne.” Az előadásaik a fizikai és a prózai színház határvonalát kutatják az alkotófolyamat minden egyes kreatív elemében: az adaptációban – a mozgás és a gesztusnyelv egységében – a zene és a vizualitás kiemelésében.


A társulat a tavaly bemutatott Cleansed című előadással Belgrádban elnyerte a FIST 10 fesztivál fődíját és közönségdíját is. A Dreampire című improvizációs előadásukkal többek között a Kolozsvári Magyar Napokon, az Ozora és a Bánkitó Fesztiválon szerepeltek, illetve meghívást kaptak az idei prágai Quadriennáléra. A Lenz és A kastély című darabokkal pedig a kecskeméti Színtár és a budapesti Titánium Fesztivál vendégei voltak.


A Genet-átdolgozás után Virginia Wolf Orlando című regényének és Akutagava Rjunoszuke A vihar kapujában című novellájának az átdolgozásával készülnek a jövő évadra.

 said2

  Fotó: Süveg Áron

 

Soós Attila az előadásról:

 

"Tavaly óta foglalkoztat a nemzetek közötti konfliktus ábrázolása egy kisközösség történetén keresztül. Az író formanyelve miatt vettem elő a drámát: profán, vulgáris, pajkosan költői és sötét egyszerre. A francia-arab etnikai feszültség ábrázolásához tökéletes kiinduló pont volt Genetnek ez a drámai karikatúrája. Nagyon fontosnak tartottam, hogy az átirat stílusa groteszk legyen, hogy a néző a szorongás helyett a feloldás felé legyen vezetve egy megoldhatatlan történetben. (...) A játékterünk egy 3,5 X 5,5 méteres téglalap, amit háromoldalú nézőtér ölel körül. Reményeim szerint segíti kihangsúlyozni a darab fő témaköreit: az elfogadást, a kirekesztést, az újrakezdést. Ezen kívül megadja a lehetőséget a nézőnek, hogy közvetlen közelről legyen szemtanúja, vagy akár cinkostársa a szereplőknek. Tavaly mutattuk be a Cleansed című darabunkat szintén a Trafóklubban. Ott a kétoldalú nézőtérrel az volt a szándékunk, hogy a nézők egymásra is rá tudjanak pillantani, egymás reakcióit is le tudják venni. Mindkét darab esetében kulcsfontosságúak a szereplők gesztusai." (A Trafó blog interjúja itt olvasható.)

 

 said3

  Fotó: Süveg Áron

 


Trojka Színházi Társulás: Saïd
(Jean Genet A paravánok című drámája nyomán)

 

Szereplők:

HAY Anna, FARKAS Franciska, JÉGER Zsombor, JASKÓ Bálint, BÁRNAI Péter


Átirat: SOÓS Attila és MUHI Zsófia
Díszlettervező: MIKLÓS Dániel
Jelmeztervező: SZLÁVIK Júlia és SZABÓ Márton István
Dramaturg: MUHI Zsófia
Produkciós vezető: BARSI Gizella
Rendezőasszisztens: GYŐRI Aliz
Rendező: SOÓS Attila

 

2015. május 12-13, 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza / Trafóklub

 

süti beállítások módosítása