Makrancos Kata – Bemutatják Alföldi rendezését Szombathelyen

Nádasdy Ádám fordításában, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Weöres Sándor Színház Shakespeare Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékát május 15-én.

 

A Weöres Sándor Színház ajánlója:

Macsóvilág. Férfiuralom. Ahol az erő, az erőszak az egyetlen igazság. Ahol a jelszó: „A sör nem ital; az asszony nem ember; a medve nem játékszer!”

 

A fiatal és szabad, szép és megzabolázhatatlan Kata nem tűri a béklyókat, a korlátokat. Nem tud, és nem akar parancsra szeretni, a férfiak kizárólagos uralmát megtagadja. De nem tudja elkerülni az apja által rákényszerített házasságot.

 

makr 6

Fotó: Mészáros Zsolt

 

Az öntudatos és erőtől duzzadó férj, Petruchio engedelmes feleséggé kívánja változtatni Katát. Próbatételei egyre kíméletlenebbek. Kegyetlenebbek. Kata állja és kiállja a próbákat, de hogy valóban szelíd és szolid párja lesz-e a fölötte uralkodni vágyó urának - kérdés marad...

 

Shakespeare híres és hírhedt vígjátéka, A makrancos Kata nyersen, de sok humorral ábrázolja a nő - férfi kibékíthetetlen ellentétét, örök párharcát.

 

Az előadást Nádasdy Ádám fordításában, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Weöres Sándor Színház.

 

makr 2

Fotó: Mészáros Zsolt

 

Alföldi Róbert az előadásról:

 

Vajon mitől lesz makrancos, avagy, hogy Shakespeare -t idézzük minél pontosabban, mitől lesz hárpia egy csinos, egyébként okos, mondhatni kedves, sőt vonzó nő?

Mi történik körülötte, avagy milyen közeget, vagy életet, vagy társadalmat hoznak létre a férfiak, amiben egy csinos, okos mondhatni kedves, sőt vonzó nő hárpia lesz?

Milyen választása van egy nőnek a férfiak által meghatározott játékszabályok között?

Avagy van egyáltalán választása?

Mitől röhögünk ezen az okos, mondhatni kedves vonzó nő próbálkozásain?

Avagy kin röhögünk? Magunkon?

A nőkön? Vagy a férfiakon? Avagy mi a szerelem?

Mit bír ki a szerelem?

Mit kell kibírnia a szerelemnek?

Örülök, hogy Szombathelyen dolgozom.

Örülök, hogy Szombathelyen lehet keresni a válaszokat.

Avagy újabb kérdéseket megfogalmazni.

Avagy.....

 

makr 8

Fotó: Mészáros Zsolt

 

Jordán Tamás szerint Alföldi a kortárs magyar színház egyik legjelentősebb alkotója. „Játszottam vele, és rendezett is. A csapatom a vele való munkából sokat tanulhat, nagyon örülök, hogy személyesen megtapasztalják azt a többletet, amit ő tud. Boldog, aki a produkcióban benne van, az első találkozásuk, az olvasópróba nagyon jól sikerült. A darabot egyébként ő választotta, és amíg a nemek közötti harc véget nem ér, addig mindig aktuális lesz. Több száz virágzó évet prognosztizálok neki. A színészek, és a közönség számára is meghökkentően izgalmas előadást várok.

 

Alföldivel régóta vagyunk jó viszonyban, kölcsönösen tiszteljük egymást, és szerencsére alkalmunk van együtt is dolgozni: ezidáig már több mint százszor adtuk elő a Rózsavölgyi Szalonban Az utolsó óra című kétszemélyes darabot. Rendezett is engem a Radnóti Színházban: a Platonov nagy siker, azt hiszem, hogy Robinak köszönhetően én is remekelek benne. A közös munkán felül azonban nagyon jó barátok is vagyunk.

 

Ami jövőt illeti: szakadatlanul téma közöttünk, hogy milyen jó volna, ha csinálnánk ketten egy nagyon mulatságos vígjátékot. Ami összeköt bennünket, és a barátságunk egyik alapja: mindketten szeretünk jó értelemben véve hülyéskedni, vagy másként fogalmazva: magas színvonalon szórakoztatni a közönséget.”

 

 

További képek a próbáról:

Fotók: Mészáros Zsolt 

 

makr 1

 

makr 4

 

makr 7

 

makr 9

 

makr 10

 

makr 11

 

makr 12

 

makr 5

 

makr 3

  

 

William Shakespeare:

Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása

- vígjáték –

 

Fordította: Nádasdy Ádám


Baptista Minola   Mertz Tibor
Kata   Bánfalvi Eszter
Bianca   Hartai Petra e.h.
Petruchio   Bányai Kelemen Barna m.v.
Grumio   Szabó Tibor
Gremio   Szerémi Zoltán
Hortensio   Matusek Attila e.h.
Lucentio   Jámbor Nándor e.h.
Tranio   Kenderes Csaba e.h.
Biondello   Balogh János
Vincentio   Kelemen Zoltán
Iskolamester   Szabó Róbert Endre
Özvegy   Vlahovics Edit
Curtio   Avass Attila
Nátán   Szabó Róbert Endre
Fülöp   Kelemen Zoltán
Józsi   Balogh János

 

 

Dramaturg: Vörös Róbert
Díszlettervező/Jelmeztervező: Zöldy Z Gergely
Kellékes: Nagy Kornél
Ügyelő: Győrváry Eszter
Súgó: Balogh Lívia
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Rendező: Alföldi Róbert

 

Bemutató: 2015. május 15. 19 óra

Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad

 

Forrás: Weöres Sándor Színház

 

 

süti beállítások módosítása