Majálison adják át a szabadtéri színpadot Balassagyarmaton

Egész napos majális keretében adják át szombaton a 180 millió forintos beruházással megújult városi képtárat és szabadtéri színpadot (új nevén Palóc Színpad) Balassagyarmaton - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád megyei város alpolgármestere.

Csach Gábor elmondta, hogy a kortárs magyar képzőművészeti gyűjteményként és állandó kiállításként, rendezvényházként, valamint információs pontként működő képtár új külső homlokzatot kapott, kijavították a nyílászárókat, elvégezték az akadálymentesítést, lecserélték a teljes tetőburkolatot, energiatakarékossá alakították a belső világítást, és korszerű fűtésrendszert
alakítottak ki.


Az egykori úri kaszinóban működő képtár a felújítást követően a Jánossy Képtár nevet kapta. A névadó Jánossy Ferenc festőművész 1926-ban Budapesten született, majd 1964-től haláláig, 1983-ig Balassagyarmaton élt. Expresszív hatású figurális képei mellett linómetszetein és akvarellképein az Ipoly folyó környékét és vízi világát is megörökítette.

 

balassagyarmat

Balassagyarmat (fotó: nograd24.hu)


Új nevet kapott a szabadtéri színpad is, amely ezentúl Palóc Színpad néven várja a közönséget. A színpadnál felújították a Makovecz Imre által 1986-ban tervezett, mostanra életveszélyessé vált kerítést és az úgynevezett Cirmoskaréjt, valamint a nézőtéri padsorokat. Új kiszolgáló épületet építettek, és a rendezvényekhez szükséges technikai berendezéseket vásároltak.


Csach Gábor felidézte, hogy az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázatán nyert 180 millió forint uniós támogatást a beruházásra.


A száz százalékos finanszírozású program zárásaként "Ujjé, a ligetben..." címmel belvárosi majálist szerveznek, amelyen fellép Horváth Charlie, Horváth Ádám és barátai bemutatják a Balassagyarmat Dalai című albumot, és rocktáncházat is tartanak. Lesznek gyermekprogramok is, többek között szombaton rendezik meg a Weöres Sándor gyermekszínjátszó fesztivál területi döntőjét is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása