Elindult a jegyértékesítés a Müpa következő évadára

Május 13-án elindult a jegyértékesítés a Müpa 2015/16-os szezonjára.

 

A Müpa ajánlója:

 

A régió vezető előadó-művészeti központja tizenegyedik évadában is a legjobb hazai és külföldi előadókkal, világszínvonalú produkciókkal várja a közönséget. A Müpa lesz ősszel a WOMEX koncertjeinek helyszíne, ismét közös eseményeket szervez a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Nemzeti Filharmonikusokkal, műsoron tartja a korábbi években már sikeres sorozatait, fesztiváljait.

 

A Müpa tizenegyedik szezonja ugyanolyan különlegesnek ígérkezik, mint a jubileumi évad volt. 2015/16-ban az előadó-művészeti intézménybe érkeznek a Bécsi Filharmonikusok Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével, Hélène Grimaud, Anja Harteros, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov, valamint Ton Koopman.

 

mupa

 

Egy igazi irodalmi legendával, Kertész Imrével tölthet el a közönség egy pár órát a Literárium-esteken – amelyeken a szezonban fellép Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Márton László, Szilasi László, Kántor Péter és Várady Szabolcs, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is egy vendégelőadással.

 

A következő évad egyik különlegessége, hogy a világ legjelentősebb világzenei eseményét, a World Music Expo-t (WOMEX) a régióban elsőként ezúttal Budapesten rendezik meg. Az októberi eseménysorozat rendezési jogát 22 város pályázói közül nyerte el a Hangvető. A Müpa, a koncertek helyszíne, a Hangvető kiemelt szakmai partnereként vesz részt a WOMEX magyarországi megvalósításában. A rendezvényre öt földrész mintegy 90 országból több mint háromezer külföldi vendéget, kiadókat, fesztiválokat, koncertügynökségeket- és helyszíneket, zenei exportirodákat, állami és magánszereplőket, 80 fellépő zenekart és mintegy 300 zenei újságírót várnak.

 

A Müpa a könnyű műfajokban is világszínvonalú produkciókkal várja a közönséget: a következő évadban is színvonalas jazz-, világ- és könnyűzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, valamint irodalmi estek, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok színesítik az évadot. Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey, June! Továbbjátsszák a Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióit (Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel). Az évadban fellép többek között Chick Corea & the Vigil és a Péterfy Bori & Love Band, a világzene nagyjai közül koncertet ad Yasmine Hamdan és a fado egyik sztárja, Antonio Zambujo is.

 

A Müpa Budapesti Fesztiválzenekarral közös Bridging Europe – Európai Hidak fesztiváljának fókuszában ezúttal Ausztria áll majd. Az évadkezdő fesztiválon a komolyzenén kívül filmvetítések, könnyedebb szabadtéri koncertek, jazzest, valamint különleges táncelőadás is várja az érdeklődőket szeptemberben.

 

A Nemzeti Filharmonikusokkal együttműködésben a Müpa a következő évadban Richard Strauss két egyfelvonásos operáját, A béke napját és a Daphnét viszi színpadra október elején, decemberben pedig ismét az évek óta nagysikerű Diótörővel ünnepelhet a közönség.

Az évad első felének másik operabemutatója Monteverdi: Poppea megkoronázása lesz a Fesztivál Színházban az Orfeo Zenekar közreműködésével.

 

Az újévet a Müpa minden évben egy Haydn-oratóriummal, most A teremtéssel köszönti. Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart 2016-ban is Fischer Ádám vezényli.

 

Az idén nagy sikerrel debütált Régizene Fesztivál a jövő évadban is várja a műfaj kedvelőit többek között a híres francia zenekar, a Le Poème Harmonique koncertjével, a júniusi Budapesti Wagner-napok keretében a közönség ezúttal a Nibelung-tetralógiát és a 2013-ban zajos sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokok c. operát hallhatja.

 

Csakúgy, mint a korábbi években, 2015/16-ban is két jelentős összművészeti fesztivál, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál megvalósításában vesz részt a Müpa, melyek kiemelt programjai közül számos eseménynek az intézmény ad otthont.

 

A 2015/16-os évad művésze Fassang László orgonaművész, az évad együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, akik 3-3 koncerttel színesítik a Müpa komolyzenei programját.

 

Forrás: Müpa

 

 

süti beállítások módosítása