Fáklyásmenettel búcsúztatják a Polányi Passiót

Fáklyásmenettel búcsúzik a Polányi Passiótól az előadást szervező Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület vasárnap – közölte az MTI-vel kedden a misztériumjáték szerzője.

A "temetési szertartással" a magyarpolányi Kálváriadombon 2001 óta játszott 85 előadástól vesznek kényszerű búcsút.


Tömöry Péter elmondta, hogy az újonnan megválasztott polgármester és az újonnan kinevezett plébános az idei előadásoktól elzárkózott, nem bocsájtják rendelkezésre a Kálváriadombot, mert ott tavasztól pünkösdig az új rendezvény próbái folynak, amely nem más, mint a soproni színház Csíksomlyói Passió című előadásának adaptált változata.

 

polanyi-passio-2012-magyarpolany

 

A Polányi Passiót 2001-ben írtam és rendeztem az akkori polgármester, Sebe István felkérésére, amely "testre szabottan" a műemlék Kálváriadombra készült – idézte fel a szerző. Hozzátette: "a 180 szereplő Magyarpolány és a régió lakosaiból állt össze, az első előadás az Europassió Szövetség támogatásával készült el, amely fölvette tagjai közé mind az előadást, mind a gondozására alakult Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesületet, melynek szervezésében, problémamentesen játszottuk egészen 2011-ig.

 

Mint ismeretes, ekkor vita alakult ki az önkormányzat és az egyesület között az önkormányzat által európai uniós támogatással vásárolt nézőtér, valamint hang- és fénytechnika használata körül, aminek következtében a 2013-ra tervezett előadások elmaradtak, majd egy év szünet után sikerült kompromisszumot kötni és a jelek szerint utoljára, 2014-ben ismét színpadra állítani a Polányi Passiót – foglalta össze Tömöry Péter. A passiót búcsúztató fáklyásmenet vasárnap este indul a Magyarpolányi Tájház elől – közölte.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása