Szacsvay László: "Soha nem voltam igazán szólista, csapatember vagyok"

A kedden a nemzet színészének választott Szacsvay László az MTI-nek elmondta: sokat jelent számára, hogy a címet a szakma ítéli oda, a kollégák szeretetét tükrözi.

"Amiatt esett rám a választás, mert szeretnek a szakmában, legalábbis ezt remélem. Az is felmerült bennem, hogy nem örültem volna-e jobban, ha esetleg kapok egy jó szerepet" - jegyezte meg.


Mint mondta, pályája eleje nagyon szerencsés volt, mert egyik nagy szerepet kapta a másik után, 1971-75-ig az egyik vezető színésze volt a Nemzeti Színháznak. Később kicsit kevesebb feladatot kapott, de ez soha nem zavarta. "Az a megítélésem, hogy ezt a szakmát nem kilóra mérik, tehát egy jó mondat, vagy egy nézés is sokszor ér annyit, mintha valaki elmond nyolcvan oldalt. Soha nem voltam igazán szólista, csapatember vagyok" - hangsúlyozta.

 

Arról is beszélt, hogy sokra tartja a humort, azt hogy az ember a visszájára fordítva tudja látni a dolgokat. "A humort a patikában nagyon drágán adnám, ha lehetne kapni. Mert az mindenre jó" - fogalmazott.

 

Szacsvay

 

Szerepei közül A revizorban játszott Hlesztakovot, a tíz évig műsoron lévő Budapest Orfeum című előadást, a Hyppolit, a lakáj és A kezdet vége című produkciót emelte ki. Hozzátette: a Katona alapító tagjaként részese lehetett a színház turnésorozatának, bejárták a fél világot a társulattal. Felidézte: az Orlai Produkció, a Turay Ida Színház és a Karinthy Színház előadásaiban is játszott. Filmjei közül a Te rongyos életet emelte ki. Mint mondta, mindig sokat dolgozott, de ez a mai napig így van. "Remélem, hogy még megtalálnak újabb feladatokkal" - tette hozzá.

 

Szacsvay László a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1971-ben végzett, és a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1983 óta a Katona József Színház tagja. Több tévéjátékban is játszott, 2004-2010-ben állandó szereplője volt az Életképek című teleregénynek.
A művész éveken át sikert aratott a Budapest Orfeum című zenés produkcióban - Császár Angelával és Benedek Miklóssal - előadott kupléival és sanzonjaival, az előadás zenei anyaga hanglemezen is megjelent. Kiváló karakterszínész. Főbb szerepei között van Hlesztakov (Gogol: A revizor), Silvio (Goldoni: Két úr szolgája), Katz (Hasek: Svejk).


A Katona József Színházban jelenlegi szerepei között megtalálható Harkocsány (Tersánszky Józsi Jenő-Grecsó Krisztián: Cigányok), Heniek (Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk), játszik Kerékgyártó István Rükverc, Peter Weiss M/S című darabjában és az Illaberek című produkcióban.


Szacsvay Lászlót számos filmben is láthatta a közönség, köztük a Volt egyszer egy család (1972), a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1978), a Te rongyos élet (1983), a Csapd le csacsi (1991), a Megint tanú (1994), A vörös bestia (1995 tv), a Presszó (1997), a Zimmer Feri (1997), a Kalózok (1998), a Rosszfiúk (1999), a Pizzás (2000), a Perlasca - Egy igaz ember története (2002 olasz-magyar), a Rózsadomb (2003), a Lopott képek (2006), az S.O.S. Szerelem (2006), a Tavasz, nyár, ősz... (2006 tv) és a Casting minden (2007) című alkotásban.


A művész 1978-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2001-ben érdemes művész lett, 2013-ban kiváló művész díjban részesült. 2014-ben a nyíregyházi Vidor Fesztiválon átvette a szakmai zsűri által odaítélt életműdíjat.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása