A Fricskával robog országszerte az Orient

Május 28-án Budapestre érkezik az Orient, mely egy nagy utazás története, zenében, táncban és dalban elmesélve. Az előadásban mások mellett Gubik Petra, Gábor Anita, Vasvári Csaba, Szomor György és a Britain's Got Talent-ben sikeresen bemutatkozó gödöllői Fricska Táncegyüttes is szerepel. A csapatból Moussa Ahmeddel beszélgettünk.

A kortárs mű alapja, fő motívuma, az Orient Expressz, a történelmi jelentőségű vonat útja, mely Párizstól Isztambulig robog a zene és a teátrális tánc jegyében. A darabban több olyan művészeti stílus jelenik meg, mely végigköveti az Orient Expressz útját.

A koreográfiát Moussa Ahmed és Darida Ildikó készítette.

 

orient3

 

Moussa Ahmed a Színház.hu-nak elárulta, hogy az Orientben különböző tájegységek stílusát jelenítik meg.
„Ezeken az állomásokon keresztül – Isztambultól egészen Párizsig – mi tulajdonképpen különböző kultúrákról mesélünk tánccal, miközben a zene, sőt a helyszínek is teljes mértékben passzolnak a profilunkhoz" - mondta, majd kiemelte, hogy az Orient című zenés előadás még decemberben mutatkozott be a gödöllői Művészetek Házában, májusban pedig 22 alkalommal látható a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

A darab május 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel, majd a POSZT záró ceremóniáján is látható lesz, június végén pedig visszatérnek Gödöllőre, ahol a Magyar Szabadság Napján adják elő a produkciót.

 orient1


„Az Orienttel később turnézni indulunk, utazunk majd Párizsba, Isztambulba, Szarajevóba és tervben van egy londoni előadás is, melyre szeretnénk meghívni a Britain's Got Talent-ben szereplő versenyzőket" – árulta el a koreográfus, majd elmesélte, hogy a Művészetek Háza Gödöllőnek és a városnak is rengeteget köszönhetnek, itt találkoztak Németh Kristóffal és Kovács Balázzsal - az egykori és a jelenlegi igazgató egy értékesítési, menedzseri irodán keresztül karolta fel őket és a mai napig együtt dolgoznak.

 

 

„Sokan keresnek meg minket a Britain's Got Talent-ben elért sikerek hatására. Nem szeretnék álszent lenni, a Fricska Táncegyüttes felkéréseinek száma nőtt. Az, hogy a tehetségkutató, illetve a Ki mit tud?-ra leginkább hasonlító brit műsorban mi lesz a jövőnk, még nem árulhatjuk el, de nagyon bizakódóak vagyunk" – mesélte Moussa Ahmed.

 

 orient4

 

Az Orientről:

 

A gödöllői Talamba Ütőegyüttes 2014-ben ünneplte 15 éves fennállását. A jubileumi évben az együttes egy nagyszabású, látványos produkciót mutatott be a világrekorder Fricska Táncegyüttessel, a Cimbalibanddel és a Békéscsabai Jókai Színház művészeivel közösen.

 

A kortárs műben megszólalnak a nyugati kultúrák, a balkáni népek, a francia impresszionisták és expresszionisták zenéi, és megidézik a bécsi és budapesti kávéházak hangulatát. A luxusjárat ugyanis kapcsolódási pontot jelentett kelet és nyugat között, csakúgy, mint a Talamba és a Cimbaliband zenéje, vagy a Fricska koreográfiái.

 

A produkció azokat a kultúrákat, embereket, sorsokat kívánja bemutatni és megjeleníteni, amelyek az Orient Expressz útvonalát szegélyezték. 

 

Mindhárom közreműködő együttes - a Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband zenekar és a Fricska Táncegyüttes - virtuozitása teret kap a műsorban, kiegészülve két békéscsabai színművész Szomor György/Vasvári Csaba és Gubik Petra/Gábor Anita játékával.

 

orient5

 

Orient

Zene:

Szitha Miklós

Grünvald László

Unger Balázs

Dalszöveg:

Zalán Tibor, Babérkoszorú-díjas dramaturg

Szomor György, Nádasdy Kálmán-díjas színművész

Unger Balázs

Unger Dóra

Forgatókönyv: Fekete Péter, Jászai Mari-díjas rendező, igazgató

 

Szereplők:

Talamba Ütőegyüttes

CimbaliBand

Fricska Táncegyüttes

Nő: Gubik Petra / Gábor Anita

Férfi: Szomor György, Nádasdy Kálmán-díjas / Vasvári Csaba

A Békéscsabai Jókai Színház táncosai

(Farkas Boglárka, Litauszki Enikő, Török Tünde)

Ügyelő: Halász Péter

Díszlet/látványterv: Fekete Péter

Szcenikus: Egyed Zoltán

Hang: Szalacsi Attila

Fény: Haász Miklós

Jelmeztervező: Papp Janó

Videóanimáció, videógrafika: Vámos Zoltán, Szlávik Ágnes, Nagy Attila, Fekete Péter

Koreográfus: Moussa Ahmed, Darida Ildikó

Zenei vezető: Szitha Miklós

Rendező munkatársa: Koleszár Bazil Péter

Rendezőasszisztens: Gábor Anita

Társproducer:Kovács Balázs

Rendező: Fekete Péter, Jászai Mari-díjas rendező, igazgató

 

 

süti beállítások módosítása