Ismerik a vertikális táncot? - Elindult a MIXDOOR projekt

Különleges helyszínen, a budafoki Art Quarter Budapest központban, illetve az épület falán mutatkozott be a MIXDOOR elnevezésű projekt, mely a zsonglőrködés és a kortárs cirkuszművészet elemeit ötvözi a vertikális, vagyis fal tánccal.

Ehhez segítségül hívják a modern technika eszközeit is, mint a mobil applikáció, a 3D mapping vagy a fényfestés.

 

2 éves nemzetközi program és egyhetes workshop indult

 

A Magyar Zsonglőr Egyesület és a Pro Progressione művészeti ügynökség által elindított 2 éves nemzetközi program idén tavasszal indult útjára. Első helyszíne Budapest, pontosabban Budafok, ahol május 11-17. között vertikális tánc workshopot tartanak a műfaj egyik legjelentősebb alkotója, a francia Eric Lecomte irányítása mellett.

 

A korábbi Haggenmacher sörgyár erősen leromlott állapotú épületeinek rehabilitációját a 2000-es évek elején kezdte meg az új tulajdonos, Wolfgang Bartesch, aki nemzetközi kortárs művészeti központot álmodott meg az egykori gyártelep területén. Így jött létre az Art Quarter Budapest (AQB), amely jelenleg a vizuális művészetek mellett, az előadóművészetek, valamint a film, az irodalom és a cirkuszművészet területén dolgozó művészeket fogad, hogy néhány hetes vagy néhány hónapos itt tartózkodásuk alatt egy-egy projektet megvalósítsanak. Ennek köszönhetően került ide a MIXDOOR projekt egyhetes workshopja is. A programban részt vevő magyar offline:ontheater társulatnak ugyanis, akik a vertikális tánc szinte egyetlen hazai képviselői, az itt található egyik üresen álló épület falai jelentik a nyári próbahelyszínt.  

 

A 7 fős társulat vezetője Ben Glass, aki Svájcból érkezett Magyarországra több mint tíz évvel ezelőtt. Ő ismertette és honosította meg a műfajt Magyarországon. 2013 óta a társulatot Simor Ágnessel közösen vezeti.

 

image1

 

2-2 látványos előadás készül külföldi partnerek együttműködésével 

 

A projektről szóló sajtótájékoztatón Petrányi Barna, a Pro Progressione igazgatója ismertette a Kreatív Európa Program által 2015-ben egyetlen magyar kezdeményezésként támogatott MIXDOOR projektet, aminek keretében a magyarok mellett görög, horvát és lengyel partnerek együttműködésével 2016-ban 2-2 előadásra kerül majd sor Budapest, Torun (PL), Elefsina (GR) és Zágráb (CR) városában. Az előadásokat több mint egy éves felkészülési időszak előzi meg, ennek része a magyarországi munka is, mely során az alkotók elképzeléseik és szakmai tudásuk egyesítésével hozzák létre a rendkívül összetett produkciót. Ebben a periódusban több workshopot is tartanak a partnerországokban, melyekhez a helyi művészek is csatlakozhatnak. Céljuk olyan produkció létrehozása, amely látványos, ugyanakkor nagyon magas művészeti színvonalat képvisel. „Azzal kísérletezünk, hogyan tudjuk a közönséget az utcán egy nagyon látványos vertikális tánccal megfogni, majd őket magunkhoz kötni és bevinni egy olyan színházi térbe, ahová egyébként nem feltétlenül mennének be maguktól” – ismertette az alapkoncepciót Petrányi Barna. Ebben van segítségükre az ötödik partner, Eric Lecomte, aki az egyik legismertebb vertikális táncos csapat, a Compagnie 9.81 egyesület alapítója.

 

image3

 

Ki az az Eric Lecomte és kik a vertikális táncosok?

 

Eric 5 évvel ezelőtt már járt Magyarországon, akkor a Trafóban lépett fel. „Az első faltáncosok maguk a hegymászók voltak, akik a falon függeszkedve szinte önkéntelenül kezdtek próbálgatni különféle táncos elemeket” – mondta Eric Lecomte. Nem véletlen tehát, hogy a vertikális táncosok között szép számmal találhatók alpinisták is. A műfaj maga azonban, ami igen fiatal, hiszen csupán az 1980-as években indult, valahol a cirkusz és a kortárs tánc között van. Eric saját bevallása szerint inkább táncosként közelít a produkcióihoz. Célja minden esetben egy olyan könnyed előadásmód, amikor a néző mindig azt érezheti, mennyire könnyű, finom és lágy mindaz, ami fent történik a falon.

 

image7

 

"Megszűntek a határok" 

 

A MIXDOOR projekt szervezője a Magyar Zsonglőr Egyesület 15 éve működik azzal a céllal, hogy a cirkusz és a zsonglőrködés új formáit honosítsa meg Magyarországon és hozzájáruljon a műfaj kereteinek tágításához. „A zsonglőrködésnél azt látjuk, hogy a ritmikus sportgimnasztikából emeltek át rengeteg elemet, az akrobatikánál az alpinista technikából, a légi akrobaták bungee jumping köteleket használnak. Rengeteg újítás történt. Megszűntek a határok. Ez az egyik kulcsfogalma az újcirkusznak vagy cirkuszszínháznak, amivel mi is foglalkozunk, és amire a MIXDOOR projekt egy fantasztikus kísérlet” – hangsúlyozta Gallyas Veronika az egyesület elnöke, aki arról is beszélt, hogy hamarosan a Magyar Tudományos Akadémiával karöltve egy kutatásba fognak, aminek keretében azt tanulmányozzák majd, hogyan hat az agyműködésre a cirkuszi készségek gyakorlása, hogyan fejlődik tőle az ember mind fizikai mind kognitív szinten. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon pedig a jövőben tanítani fogják, hogyan válhat a szociális integráció eszközévé a cirkusz. A szervezet egyébként most készül évi legnagyobb eseményére, a június 11-14. között Balmazújvárosban megrendezésre kerülő 13. Magyar Zsonglőrtalálkozóra.

 

A MIXDOOR projekt budapesti workshopja egy látványos, 3D vetítéssel egybekötött munkabemutatóval zárul május 17-én este fél 9-kor, ahol az alkotók számot adnak az egy hét során végzett tevékenységük eredményeiről a közönség és a szakma jelenlévő képviselői előtt. 

 

 

süti beállítások módosítása