"Vitasorozatot kell indítanunk" - A Színházi Társaság levele a Teátrumi Társasághoz

A Magyar Színházi Társaság áprilisi egyeztetésük után levelet intézett a Magyar Teátrumi Társaság elnökségének POSZT-ügyben.

Az előzményekről:

 

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén döntött arról, hogy kezdeményezni kívánja a POSZT kft. tulajdonosi taggyűlésének összehívását legkésőbb május 25-re. "A taggyűlésen az elnökség azt az álláspontot képviselje, hogy azon produkciók szerződéseit, amelyek a versenybe történő beválogatás ellenére nem kívánnak résztvenni a XV. POSZT versenyprogramjában, jogi szakértő bevonásával, a felbontás érdekében, vizsgálja felül. Az MTT közgyűlése arra hívja fel a POSZT zsűrijét és a POSZT kft-t, hogy biztosítsa azt, hogy a zsűri minden versenyprogramban résztvevő előadást zsűrizzen le és döntéseit az összes előadás megtekintése alapján hozza meg." A mai napon az MTT elnöksége kezdeményezte is a POSZT kft. taggyűlésének mihamarabbi összehívását" - áll a Teátrumiak közleményében.

 

msztnagy

 

A Magyar Színházi Társaság levele a Magyar Teátrumi Társasághoz:

 

Tisztelt Elnökség!

 

Nagyon sajnáljuk, hogy az április 22-i egyeztetésünk eredményeképp létrejött megállapodásunk nem hozta meg a kívánt eredményt. A Kritikus Céh nem élt a felajánlott gesztusunkkal, és sem az Örkény Színház, sem a másik két társulat nem lépett vissza a megmérettetésbe.

 

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége megvitatta a különböző lehetőségeket, hogyan lehetne a jelenlegi körülmények között további problémák gerjesztése nélkül megrendezni az idei POSZT-ot.

 

Az a határozott álláspontunk, hogy a Találkozó szakmai színvonala és a közönség érdeke a legfontosabb: ezért nem támogatjuk azt az megoldást, hogy a három színház egyáltalán ne jelenjen meg a POSZT-on. Információink szerint a jegyek többsége elkelt, s az összeállított műsor megbolygatása a részt vevő többi társulat számára is felbecsülhetetlen károkat okozna.

 

Ezek a kérdések ismét megerősítettek bennünket abban, hogy vitasorozatot kell indítanunk a fesztivál jövőjével kapcsolatban.

Megjegyezzük, hogy a fenti olyan horderejű kérdés, amit a harmadik, többségi tulajdonos véleményének ismerete nélkül nem hozhatunk meg.

 

Üdvözlettel:

Budapest, 2015. május 5.

a Magyar Színházi Társaság Elnöksége

 

süti beállítások módosítása