Évadzáró táncprodukciók a Trafóban

Három táncprodukciót tartogat még a Trafó az idei évadra.

 

Frenák Pál Társulat: Tricks & Tracks 2.

 

Frenák Pál mindig ámulatba ejtő vizualitással és profi táncosokkal dolgozik. Nincs ez másképp a ’99-es klasszikust idéző, tavaly bemutatott Tricks & Tracks 2.-ben sem, ahol a szereplők karakterekből karakterekbe bújnak, levetkőztetik saját magukat, majd visszabújnak kreált szerepeikbe. Testeik egymáshoz és a teret uraló tiszta, tündöklően fehér felületekhez csapódnak, ütköznek és kapaszkodnak, mohón kutatva a másik jelenlétét. Frenák Pál univerzumában divatbemutató az egész világ, amelyben a táncosok szeretkeznek, ölnek és ölelnek. Megrázó és magával ragadó előadás 21-én és 22-én, vétek kihagyni.


A május 21-i előadást megelőző smART! EXTRA interaktív prezentációján pedig arra is fény derül, hogyan alakulnak óriási színpadelemmé a Logifaces kirakós játékának elemei, milyen testsokszorozó és hangkulisszát teremtő lehetőségeket tartogatnak a mozgásérzékelő kamerák és szenzorok. Táncba rejtett design, logikai játék és okostechnológia kerül a fókuszba 21-én 18.30-tól a Trafóklubban. A beszélgetésben Terebessy Tóbiás, a Medence Csoport vizuális tervezője, Papp Gábor, a Xorxor kreatív technológiai programozója és Lakos Dániel, a Logifaces építésze vesz részt. Az est végén a nézők is kipróbálhatják az eszközöket.

 

tricks

 

Réti Anna és Ricardo Machado: Point of You

 

Réti Anna és Ricardo Machado Point of You című bemutatója filozofikus és lírai játék lesz. Eltáncolnak találkozásokat, konfliktusokat és azt, mennyire különbözően láthatjuk egymást és a világot. A közönséghez egészen közel helyezik a játékteret, hogy valóban bensőséges légkört és kapcsolatot teremtsenek a nézőkkel. A butoh elemektől az optikai játékokon át, egészen a szöveges betétekig ível az eszközök sora, amikkel bemutatják hányféleképpen is lehet megismerni és érteni a másik/egymás világát. Egyszerű és elgondolkodtató előadás, de egy buldózer erejével hat. A két alkotó 2011-ben Belgiumban, Karine Ponties darabjában dolgozott először együtt, tavaly Réti Anna Ido Batash-sal (IL) koreografált előadásában, a Lábán Rudolf-díjra is jelölt Ego tripben folytatódott a közös munka, amiben Ricardo is szerepelt. A május 29-én és 30-án látható Point of You az első olyan közös produkciójuk, melyben mindketten alkotóként és előadóként is részt vesznek.

 

 

Csend - Hommage a John Cage


A Budapest Tánciskola minden évben kétszer kapja meg a Trafó nagytermét, hogy növendékei bemutathassák mit tanultak az év során. Ebben az évadban tavaly decemberben három koreográfiával (MAX, Popont, Csángó Bugi), tavasszal pedig június 10-én és 11-én Csend - Hommage a John Cage című munkájukkal kapják meg a terepet. Az előadást a Budapest Tánciskola művészeti vezetője, Angelus Iván rendezte, de a táncokat és a filmeket is az iskola diákjai hozták létre, sőt, még a felhangzó zeneműveket is átkomponálták. A koncepció fő inspiráló tényezője John Cage legendás műve, a 4’:33” és a zeneszerző filozófiája volt. „A kortárs zene nem a jövő zenéje és nem is a múlté, hanem az a zene, ami velünk van: most, ebben a pillanatban, pontosan ebben a pillanatban.” Szól a CSEND mottója. Az előadásban velünk lesz a tánc a mozdulatok pillanatában, az évad utolsó táncelőadásában.

 

Forrás: Trafó

 

süti beállítások módosítása