Indul a THEALTER U21 plusz kisfesztivál Szegeden

A szegedi MASZK Egyesület ötödik alkalommal rendezi meg a fiatal alkotókra fókuszáló rendezvénysorozatot; 7 nap alatt 11 előadás várja a közönséget.


Május 20-án 19.00 órakor nyitják meg a Régi Zsinagógában az V. THEALTER U21 plusz kisfesztivált, melynek tavaszi felvonása az Aperitif címet kapta. A programsorozat nyitó produkciója Gergye Krisztián Társulata, a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház koprodukciója, a Merénylet - De Sade úr betanításában. Az előadás egyik különlegessége, hogy tizenkét díva, közöttük Takács Kati, Egri Márta, Fullajtár Andrea és Bodor Johanna lép színpadra, a hazai divat egyik kiemelkedő alkotója, a grúz származású magyar tervező, Tamara Barnoff különleges ruháiban.

 

thealter

 

Május 21-én a legfiatalabbaké a színpad. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata három előadással mutatkozik be, megidézik többek között Esterházy Péter Fuharosokját, Amelie varázslatos Atlantisz bárját és Arany János balladáinak világát. Ugyanezen az estén a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatosai Mrożek-adaptációt mutatnak be A nyílt tengeren címmel. Ki és hol befolyásol bennünket? Milyen szerepeket játszunk a saját életünkben? Ezeket vajon magunknak választottuk? Hogy lehet ezeket megenni, megetetni a másikkal? Ezekre a kérdésekre keresik a fiatal alkotók a választ az előadásban.

 

Május 22-én a kaposvári Egyetem negyedéves színészhallgatói mutatkoznak be. Borbély Szilárd Akár Akárki című drámáját osztályfőnökük, Kocsis Pál színművész állította színpadra. A zenés történetfüzér során a nézők „Nyolc példázatot látnak itt ma este, / a színpadon ma testet ölt nyolc beste / bűn, vagyis inkább csak a puszta tévedés, / és a tragédia helyén lesz kényszerült nevetés”.

 

Május 23-án a Trojka Színházi Társulás mutatja be a Cleansed című produkciót, amely tavaly a belgrádi FIST (Festival Internacionalnog Studentskog Teatra) fesztiválon elnyerte mind a közönség-, mind a fődíjat. Az előadás rendezője, Soós Attila 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában.

 

 

Május 24-én a Manna Produkció és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült projekt LULU* lesz látható a Régi Zsinagógában, a címszerepben Sodró Elizával. Geréb Zsófia, az SZFE végzős rendezőhallgatója Frank Wedekind századfordulós drámája és kortárs dokumentarista szövegek felhasználásával a nőkérdést és a nemi egyenlőtlenségek problematikáját járja körül fiatal alkotótársaival, közöttük az SZFE és a kaposvári egyetem közelmúltban végzett és jelenlegi hallgatóival. Bátor, elgondolkodtató és kellően provokatív előadás, figyelemreméltó alakításokkal.

 

Május 25-én Tengely Gábor rendezésében, a Sorvezető beavató színházi program keretében lesz látható Mark Ravenhill 2004-ben, a londoni Nemzeti Színház felkérésére írt Állampolgári ismeretek című darabja. A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis magyarországi ősbemutatóként színre vitt előadása fiatalokról szól, de ezt az előadást sem csak fiataloknak, hanem pedagógusoknak, szülőknek is ajánljuk. A darab foglalkozik azokkal a problémákkal, konfliktusforrásokkal, amelyek jelen vannak a fiatalok hétköznapjaiban, a drogokról és a szexualitásról is szól, fő kérdései azonban az identitáskeresés, a közösséghez tartozás és az – akár egy osztályban is modellezhető – társadalmi berendezkedés működése.

 

Május 26-án egy különleges verskoncertnek ad otthont a Régi Zsinagóga. Horváth Kristóf „Színész Bob” és Tengler „Napherceg” Gergely, azaz két fiatal slammer, valamint két tehetséges fiatal zenész invitálja a nézőket – tanárokat, diákokat és verskedvelőket – közös utazásra Weöres Sándor kimeríthetetlen univerzumába. A slam eszközkészletével újraértelmező, a költő kevéssé ismert arcát is megmutató, izgalmas irodalmi és zenei élményt ígérő estet nagy sikerrel mutatta be több alkalommal is a Petőfi Irodalmi Múzeum.

 

Május 27-én, a jubileumi kisfesztivál zárásaként a fiatalok után újra jól ismert, nagyszerű művészeké a színpad. A színészi pályáját Szegeden indító Molnár Piroska Jordán Tamás társaságában idézi meg a drámaíró George Bernard Shaw és az ünnepelt színésznő, Mrs. Patrick Campbell különleges kapcsolatát. A Rózsavölgyi Szalon Tisztelt Hazudozó! című előadását Valló Péter rendezésében láthatják a szegedi nézők.

 

A THEALTER U21 plusz kisfesztivál előadásaira munkanapokon 12.00-16.00 óra között a MASZK Egyesület irodájában (Bakay Nándor utca 8.), a fesztivál egy hete alatt minden nap 17.00 órától pedig a Régi Zsinagóga jegypénztárában lehet jegyet vásárolni.

 

Forrás: MASZK

 

 

süti beállítások módosítása