Jubileum a Madáchban - Jön a 200. Mary Poppins

Vasárnap este tartja a Madách Színház a Mary Poppins című darab 200. jubileumi előadását. A musical végén a darab valamennyi szereplője színpadra lép.

A Madách Színház 2012 szeptemberében mutatta be Disney és Cameron Mackintosh Mary Poppins című musicaljét. A premier után nem egészen három évvel elérkeztek a 200. előadáshoz.

 

mary01

 

Szirtes Tamás, a teátrum igazgatója és a musical rendezője úgy véli, Mary Poppins-ot mindenki ismeri.

 

"Julie Andrews-szal a főszerepben legendás mesefilm született a történetből 1964-ben, mely a mai napig nagy kedvenc a családokban. Filmből szípadi adaptációt készíteni azonban már nehezebb feladat. Ám a 2004-es West End-es bemutató után bebizonyosodott, hogy bár a világon számtalan mesét írnak, csak kevésnek sikerül legyőznie a kulturális határokat. A Mary Poppins ilyen. A csodálatos nevelőnő története meghódította már a Broadwayt, a világ vezető teátrumait, 2012 óta pedig  a Madách Színházban látható ez a kedves, érzelemteli musical. Mary Poppins igazán tudja, hogy kell vidámabbá és szorgalmasabbá tenni a gyerekeket." - mondta az előadásról Szirtes Tamás.

 

mary02
Mary Poppins mágikus erejű figuráját, a gyerekirodalom felejthetetlen dadusának alakját az ausztráliai születésű angol Pamela Lyndon Travers, újságíró, színésznő, táncosnő találta ki. Évtizedeken át írta, regénnyé, sőt regénysorozattá formálta az epizódokat, még 90 évesen is dolgozott rajta.


P. L. Travers varázslatos meséje az 1964-ben készült filmváltozattal tett szert igazi népszerűségre. A Travers történetei és a film alapján született színpadi musical bemutatóját 2004-ben tartották Londonban, ahol a mű modernizált változatát láthatták a nézők: a színpadi verzió lélektani és társadalmi mélységeket adott a Banks család történetének. Az előadást producerként Cameron Mackintosh és Thomas Schumacher jegyezte. A Mary Poppins a bemutató óta bejárta a világ színpadait és sikerdarabbá vált.

 

mary05


A musicalt a Madách Színház hagyományaihoz híven non-replica változatban, vagyis saját rendezői koncepcióval és látványvilággal mutatta be. A produkciót Szirtes Tamás rendezésében, hármas szereposztásban, Polyák Lillával, Oroszlán Szonjával és Mahó Andreával a címszerepben tűzték műsorra.
Berti szerepében Szente Vajkot, Sándor Dávidot és Csonka Andrást láthatja a közönség, az anya figuráját Gallusz Nikolett, Koós Réka és Ladinek Judit, az apa szerepét Dunai Tamás, Szerednyei Béla és Szervét Tibor alakítja, továbbá a színház számos meghatározó művésze színpadra lép az előadásban.


A darabot Bárány Ferenc fordította, az előadás Kocsák Tibor zenei vezetésével, Tihanyi Ákos koreográfiájával készült, a díszlettervező Rózsa István, a jelmeztervező Rományi Nóra. Az animáció Vízvárdi András munkája.

 

Forrás: MTI, Színház.hu, Madách Színház

 

süti beállítások módosítása