Káel Csaba: a jövő évadban is tartjuk a Müpa színvonalát

 

A 2015/16-os évadban is fenn szeretnénk tartani az idei, tizedik, jubileumi évad kínálatának sokszínűségét és magas színvonalát - mondta az MTI-nek Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója abból az alkalomból, hogy megkezdődött a jegyértékesítés az új koncertszezonra.

Kiemelte, hogy a Bécsi Filharmonikusok két alkalommal is fellépnek az új évadban: októberben Herbert Blomstedt vezényletével Beethoven VII. és VIII. szimfóniáját adják elő, 2016 februárjában pedig Valerij Gergijevvel az élükön A bolygó hollandi nyitánya és Debussy A tenger című kompozíciója után Muszorgszkij-Ravel klasszikusát, az Egy kiállítás képei című művet játsszák a budapesti közönségnek.     

 

A komolyzenei kínálatból felhívta még a figyelmet az Orosz Nemzeti Zenekar 2016. május 24-i hangversenyére, amelyen egyszerre két világsztárt hallhat a közönség Schumann műveinek tolmácsolójaként: a sokoldalú hegedűművész, Gidon Kremer a d-moll hegedűversenyt, míg az együttest vezető Mihail Pletnyov az a-moll zongoraversenyt szólaltatja meg az általa alapított moszkvai zenekarral.    

 

mupa

 

Szintén megemlítette, hogy az argentin származású csellista, Sol Gabetta az Orchestre de Paris és a Grammy-díjas karmester, Paavo Järvi partnereként lép fel a következő évadban, de a Müpa vendége lesz Hélene Grimaud francia zongoraművész, a régizene-mozgalom mértékadó alakja, Ton Koopman, Anja Harteros és Diana Damrau szoprán és Dmitrij Hvorosztovszkij bariton.

 

Az új évadban A béke napjával és a Daphnéval folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok Richard Strauss-sorozata, a Budapesti Fesztiválzenekarral közös Bridging Europe – Európai Hidak Fesztivál középpontjában Ausztria áll majd, az idén elindított Régizene Fesztivál pedig jövőre a francia barokkra koncentrál. 2016 júniusában a Budapesti Wagner-napok műsora A Nibelung gyűrűje tetralógia mellett A nürnbergi mesterdalnokokkal folytatódik, utóbbi 2013-as premierjének emlékezetes szereposztásából többek között James Rutherford, Annette Dasch és Bo Skovhus játékával.     Ami a dzsesszt, valamint a világ- és könnyűzenét illeti, ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey, June! Az évadban fellép többek között a Steve Gadd Band, a Wolfgang Muthspiel Trio és a világhírű bendzsóművész, Béla Fleck. A világzene nagyjai közül koncertet ad Salif Keita, Yasmine Hamdan és a fado egyik sztárja, Antonio Zambujo is.

 

Káel Csaba kiemelte, hogy a Müpa a szakmai partnere a Hangvetőnek a világzene első számú nemzetközi eseménye, az októberi World Music Expo (Womex) megszervezésében, és a koncertek helyszíne is a Művészetek Palotája lesz. A Womex-et a közép-kelet-európai országok közül Magyarország elsőként rendezheti meg. 

 

Jelezte azt is, hogy a következő évad művésze Fassang László orgonaművész, az évad együttesei a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lesznek. Fassang László és Vashegyi György együttesei 3-3 különleges esttel ajándékozzák meg a közönséget.

 

Mint mondta, pazar évad elé néz a Literárium is, olyan vendégekkel, mint Kertész Imre, Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Márton László, Kántor Péter és Várady Szabolcs. Miután az idei tavaszi fesztiválon Zsigmond Vilmos fotóit mutatták be, a Müpamozi következő évadában az Oscar-díjas operatőr legjobb filmjeiből válogatnak - emelte ki.    

 

 A februárban indított online rádiócsatornák, a komolyzenét játszó Müpa Symphony, valamint a dzsessz, a pop, a rock, a világ- és népzene kedvelőit megszólító Müpa Easy az első tapasztalatok alapján kedvező fogadtatásra lelt - mondta Káel Csaba, hozzátéve: külön büszkék arra, hogy a hazai kulturális intézmények közül elsőként rukkoltak elő saját rádióval. A műsorfolyamban a hallgatók tájékozódhatnak a jövőbeni programokról és fellépőkről, esténként pedig korábbi koncertek felvételeit hallgathatják meg.

 

süti beállítások módosítása