Lévay Szilvesztert ünnepelték az Operettszínházban

Lévay Szilvesztert a teátrum művészei mellett külföldről érkezett alkotótársai és barátai köszöntötték 70. születésnapján hétfőn a Budapesti Operettszínházban.

 EDV3339

 

Az Elisabeth, a Mozart! és több nagysikerű musical magyar származású komponistája tiszteletére rendezett gálának indult, az ünnepletett könnyekig megható születésnapi meglepetés-est bontakozott ki belőle.A Mozart! című sikermusicaljének részletével kezdődött az ünnepi gála Mészáros Árpád Zsolt és Kocsis Dénes előadásában, a szám vége azonban Lévay Szilveszter köszöntésébe úszott át.

 

„Igen, jól látják, jól látod kedves Szilveszter, ez egy hamisítatlan meglepetés születésnapi gála, amit hónapok óta, nagy titokban, Neked szervezett lányod Alice és a Budpesti Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György” – monda a meglepett ünnepeltnek és a közönségnek Homonnay  Zsolt, az est egyik házigazdája, aki műsorvezető társával, Peller Annával magyarul illetve németül  konferálta fel a gála meglepetésprodukcióit és vendégeit. A gálán természetesen nem csak Lévay Szilveszter legismertebb musicaljeiből, filmzenéiből csendültek fel részletek, hanem köszöntötték őt barátai is a világ számos pontjáról – aki nem lehetett jelen személyesen, videóüzenetben mondta el jókívánságait. Az ünnepi műsorban felidézték a szabadkai gyerekéveket is, a zeneszerző szülőhelyét, ahonnan 15 évesen karrierje is indult.

 

 EDV3256

 

Elsőként Michal Kunze, Lévay Szilveszter szerzőtársa köszöntötte barátját és munkatársát, akivel harminc éve munkában és barátságban is kiegészítik egymást. Ahogyan Michael Kunze tréfásan fogalmazott: kapcsolatuk „szerelem volt első akkordra”. A librettista felidézte első találkozását Lévay Szilveszterrel, közös munkásságukat az amerikai slágerlisták élére törő, Grammy-díjas dalukon, a Fly Robin, Fly-on keresztül, első nagysikerű musicaljük, az Elisabeth születésén át, későbbi színpadi sikereikig világszerte.  Kunze hozzátette: évtizedes, megingathatatlan barátságuk mellett Lévay Szilveszter sikerében és zenei munkásságában nagy szerepe van a komponista szüleinek, akik meglátták benne a zenei tehetséget, és támogatták fiukat céljai elérésében; illetve feleségének, Monikának, aki ott állt minden nagy sikerük mögött, nem csak feleségként, hanem alkotótársként is segítette férjét.

 

 EDV3390

 

Videóüzenetet küldött a tengerentúlról Lévay Szilveszter amerikai menedzsere, aki az ünnepeltet és családját is köszöntötte, felidézve filmzeneszerzői karrierjét. Hiszen Lévay Szilveszter nevéhez többek közt olyan filmek zenéi kötődnek, mint a Próbababa, a Kobra, a Flashdance, a Lombikfeleség vagy az Airwolf.

 

Nem lehetett jelen az ünnepi gálán, így felvételről kívánt boldog születésnapot Bécsből Pia Douwes is, aki annak idején elsőként játszotta Sissit az Elisabeth ősbemutatóján.

 

Az ünnepi gálára azonban el tudott jönni az a trió, akik sikerre vitték a Fly, Robin fly című slágert, amely három héten át vezette az USA slágerlistáit, és Grammy-díjat is hozott. A Silver Convention tagjai ezúttal egy különleges, erre az alkalomra írt születésnapi dallal köszöntötték Lévay Szilvesztert.

 

 EDV3542  

Maya Hakvoort, a Sissit leghosszabb ideig alakító színésznő, illetve a jelenlegi bécsi Sissi, a holland Annemieke van Damme is személyesen, a színpadról köszöntötte a komponistát, magyar kollégáikkaltöbbek közt Janza Katával, Polyák Lillával, Füredi Nikolettel -  közösen előadott produkciókkal. Az Útvesztő című dal például három nyelven csendült fel.

 

A meglepetésvendégek közt volt még a magyar gyökerekkel rendelkező német művésznő, Marika Leichter, aki a német Elisabeth ősbemutatóján Ludovicát alakította, illetve a Mozart!-ban Waldstätten bárónőt játszotta, és az olasz származású német musicalszínésznő Roberta Valentini is, aki először Eszterházy grófnő szerepében volt látható a németországi  Elisabethben, majd tavaly november óta már a főszerepet játssza, ugyan úgy, mint Lévay Szilveszter és Michel Kunze Marie Antoinette című musicaljében is.

  EDV4915

 

Szabó P. Szilveszterrel, Homonnay Zsolttal, Dolhai Attillával, illetve a szintén vendégként érkező Kamarás Mátéval közösen lépett színpadra a bécsi Raimun Teatherben a Halál szerepében látható Mark Seibert. Nagysikerű musicaljei egy-egy dalával köszöntötte a 70 éves zeneszerzőt Nádasi Veronika, Szulák Andrea és Szinetár Dóra, Földes Tamás és Kerényi Miklós Máté, Veréb Tamás valamint Mészáros Árpád Zsolt és Vágó Bernadett, illetve Vágó Zsuzsi is.

 

 EDV3972  

Az Elisabeth mellett a születésnapi gálán Lévay Szilveszter többi művéből is felcsendültek részletek – így a Mozart!-ból, a Rebeccából, a jövő évadban a Budapesti Operettszínházban is debütáló Marie Antoinette-ből, illetve a legújabb Lévay-Kunze produkcióból, a Lady Bess-ből. Ez utóbbi musicalrészlettel, Boleyn Anna dalával, a komponista édesanyja előtt tisztelegtek a szervezők. A dal magyar szövegét kifejezetten az ünnepi alkalomra írta Müller Péter Sziámi írta.

 

A meglepetésvendégek nem csak a színpadon váltották egymást, hanem a zenekari árokban is, hiszen a karmesteri pálcát Makláry Lászlótól, az Operettszínház zenei vezetőjétől Koen Schoots illetve a Marie Antoinette supervisora, Bren Steixner is átvette az est folyamán. A gála zárószáma, a Nem én lennék vezénylésére pedig magát az ünnepeltet kérték fel. Így Lévay Szilveszter dirigálása mellett csendült fel a dal, az összes Sissit alakító színésznő előadásában.

 

 EDV4817

 

Lévay Szilvesztert az ünnepségen személyesen köszöntötte a Vereinigten Bühnen Wien produkciós iroda igazgatója, Thomas Drozda, és természetesen Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője a születésnapi gála rendezője is. KERO-t többéves barátság és munkakapcsolat fűzi a Grammy-díjas zeneszerzőhöz, csakúgy mint Lőrinczy Győrgyöt a teátrum főigazgatóját, az est egyik főszervezőjét, aki nem csak az ünnepeltet köszöntötte fel a színpadról, hanem a „konspirációs partnerének”, Lévay Alice-nak is köszönetet mondott a meglepetés-gála szervezéséért.

 

 EDV4942  

Lőrinczy György többek közt arról beszélt köszöntőjében, hogy a Budapesti Operettszínház és általában a magyar kultúra kiemelt feladata, hogy korunk nagy hazai zeneszerzőinek munkáit, munkásságát ápolja, úgy mint Bartókét, Kodályét, Dohnányiét, Kálmánét vagy Lehárét, „Meggyőződésem, hogy Szilveszter ehhez a nagy magyar zeneszerző-generációhoz tartozik, és a mi feladatunk, hogy az ő műveit bemutassuk” – hangsúlyozta a főigazgató.

 

 EDV5044  

A meglepetés – gála végén maga az ünnepelt is köszönetet mondott az „ajándékért”, amelyről bevallotta, valóban semmit nem sejtett. Lévay Szilveszter magyarul, szerbül és németül is szólt a tiszteletére összegyűlt barátaihoz, kollégáihoz és a musicalrajongó közönséghez.

 

 EDV5035

 

„Egy biztos, valóban Michael fedezett fel engem”mondta nevetve szerzőtársáról és barátjáról az ünnepelt, és megerősítette Michael Kunze szavait is, hogy bár nagy sikereket tudhatnak magukénak, mindeközben átéltek igen nehéz időszakokat is.  „Azonban akármilyen akadályokat gördített elénk az élet, mi nem szóltunk semmit, küzdöttünk tovább”vallotta be a komponista, aki úgy véli a nézők nélkül nem érhetett volna el világszerte ilyen nagy sikereket.

 

„Mindent önökért csinálunk, önöknek szól a munkánk, ami önök nélkül nem is lehetne ilyen sikeres”fordult a közönséghez Lévay Szilveszter, aki az ünnepség végén egy kis meglepetést is rögtönzött az őt köszöntőknek: maga játszotta el zongorán az Elisabeth című musicalje egyik dalát.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása