Felújította a legendás Sylviát az Erkel Színház

Egy díszleteiben és jelmezeiben is felújított Seregi László klasszikussal, a Sylvia előadásával indul szombaton az Erkel Színház Tánchónap az Erkelben című programsorozata - mondta el az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában Solymosi Tamás, az Operaház balettigazgatója.

Solymosi Tamás szerint a meglévő előadásokat mindig fel kell újítani, hogy ugyanolyan pompájukban láthassa őket a közönség, mint annak idején a premierjükkor. Mint hozzátette, a Rómeó és Júlia, valamint A hattyúk tava után, most Seregi László egyik gyöngyszemét, a Sylviát újították fel. 

 

sylvia


A Léo Delibes zenéjére készült koreográfiát hat alkalommal, hármas szereposztásban játssza szombattól a Magyar Nemzeti Balett. A balettkomédia teljes díszlet- és jelmezfelújításon esett át. A hármas szereposztásról Solymosi Tamás elmondta, egyrészt azt a célt szolgálja, hogy minél többen megmutathassák a tehetségüket, másrészt biztosítékot jelent arra, hogy egy bokaficam, vagy egy húzódás esetén is felmenjen a függöny.


A Sylvia szombati előadása előtt nyílik meg a Magyar Nemzeti Balett történetének eddigi legnagyobb fotókiállítása, amelyen Gács Tamás és Emmer László képeit vehetik szemügyre a látogatók. A balettigazgató megjegyezte, hogy a hagyományteremtő céllal létrehozott kiállításon szereplő képek nagyon fontosak, hiszen - mint fogalmazott - a táncosok művészetére akár már egy hét elteltével is másképp emlékszik az ember, ha azonban fotóval van dokumentálva, akkor hosszú éveken át lehet gyönyörködni egy-egy pillanatban. A fotósorozat egy hónapig lesz látható az Erkel Színház közönségforgalmi tereiben és Budapest utcáin. 

 

sylvia1


A kiállításmegnyitó után adják át immár harmadik alkalommal a Seregi-díjat, amelyet az aktív koreográfusnemzedék tehetséges alkotóinak elismerésére hozott létre az Operaház vezetősége, valamint azzal a céllal, hogy megőrizze és továbbhagyományozza a 2012-ben elhunyt világhírű magyar koreográfus emlékét. "Olyan díjat alapítottunk, amelyre mindenki büszke lehet, és amelyet mindenki nagyon szeretne megkapni" - jegyezte meg Solymosi Tamás, felidézve, hogy az elismerést 2013-ban Lukács András, 2014-ben Juronics Tamás kapta.  

 

sylvia2


A június végéig tartó eseménysorozat keretében újra repertoárra kerül Boris Eifman koreográfiája, a Karamazov testvérek is, amelyet a balettigazgató szerint a közönség és az együttes is nagyon szeret. A darabot június 20-tól, ugyancsak több szereposztásban, nyolc alkalommal fogják játszani. 

 

Solymosi Tamás szerint idén és jövőre is nagyon széles repertoárral állnak a közönség elé, hiszen az összes korosztályt szeretnék becsábítani az előadásaikra. Az utánpótlásról szólva elmondta, nem szabad ülni és várni, hogy a fiatal táncosok bekopogtassanak, hanem meg kell őket keresni, ki kell választani a legjobbakat, idecsábítani őket, megszerettetni velük a repertoárt és nagy művészeket nevelni belőlük.

 

süti beállítások módosítása