40 éve végzett néptáncosokat köszöntöttel az MTF-en

Negyven évvel ezelőtt végzetteket köszöntöttek a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncművész szakirányán, a főiskola házi színpadán pénteken.


Hatalmas előrelépés volt a professzionális néptánc művészképzésben a tagozat több mint negyven évvel ezelőtti elindítása az Állami Balettintézeten belül. Az akkori néptánc oktatók szakmai felkészítése tanfolyami keretek között zajlott ugyan, de hivatásos táncos utánpótlás nem volt.

 

neptanc

 

Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, koreográfus kezdeményezésére végül is 1971-ben az addig kizárólag klasszikus technikát tanító Balettintézet falain belül elindult a hazai tradicionális néptáncoktatás első évfolyama. A szakirány mesterei Tímár Sándor és Györgyfalvay Katalin voltak, a balett alapjait Sterbinszky László és Szilágyi Ludmilla fektette le, az akrobatikát Som Gizella tanította.


A négyéves képzést követően 42-en kaptak középfokú képesítést jelentő oklevelet 1975-ben.


A negyven évvel ezelőtt végzettek főiskolai ünnepségén az intézmény rektora, Szakály György, Hortobágyi Gyöngyvér a néptánc tanszék vezetője és a jelenlegi néptánc szakirány hallgatói köszöntötték az első évfolyamot, díszoklevelekkel és rövid műsorral emlékeztek meg a hazai professzionális képzés elindulásáról.


Forrás: Magyar Táncművészeti Főiskola

 

süti beállítások módosítása